Magiczny składnik marynaty do mięsa. Dodaj go do zalewy, a nigdy nie przypalisz obiadu

Martyna Pstrąg-Jaworska
Pieczesz i smażysz mięso, które staje się gumowe i łykowate? Dzięki temu trikowi już zawsze wyjdzie ci delikatne i soczyste, a do tego ten kuchenny patent sprawi, że już nigdy nie przypalisz mięsa. Wystarczy do marynaty dodać jeden składnik.
Dodanie sody oczyszczonej do mięsnej marynaty sprawi, że potrawa będzie krucha, soczysta i nigdy jej nie przypalisz. Unsplash
Od przypraw i marynaty, w której wcześniej będzie mięso, zależy to, jak się ono upiecze czy usmaży. To, jak przygotujemy mięso ma wpływ na jego smak. Jest szereg przypraw, dzięki którym mięso będzie bardziej pikantne, ziołowe czy korzenne w smaku.

Istnieje jednak pewien składnik marynaty, który sprawi, że mięso będzie miało głęboki smak i stanie się bardzo soczyste, a na dodatek nigdy nie spali się wierzch mięsa. Ten trik sprawdzi się zarówno w przypadku kurczaka, kotlecików z karkówki czy kawałka schabu. Niezależnie od tego, czy smażysz, czy pieczesz mięso na obiad – ten składnik sprawdzi się w przeróżnych opcjach.

Marynowanie mięsa… z sodą

Soda oczyszczona ma mnóstwo zastosowań – również w kuchni podczas pieczenia i gotowania. Oprócz soli, pieprzu i oleju, a także szeregu innych przypraw, takich jak majeranek, tymianek czy słodka papryka, dodaj do mięsnej marynaty pół łyżeczki sody oczyszczonej. Uważaj, by nie wsypać więcej, bo zbyt duża jej ilość może zepsuć smak mięsa.


Po zanurzeniu mięsa w marynacie, odstaw je do lodówki na ok. 2-3 godziny, by mięso nabrało aromatu z przypraw. Następnie upiecz je w naczyniu żaroodpornym czy brytfance, możesz je również włożyć do specjalnego foliowego rękawa do pieczenia.

Co daje marynata z sodą w składzie?

Soda w marynacie do mięsa sprawi, że będzie ono kruche i soczyste, a nie gumowe i łykowate. Nie będziesz musiała też doglądać mięsa co 10-15 minut – dzięki sodzie masz pewność, że mięso nie przypali się. Potrawa wychodzi delikatna i rozpływająca się w ustach, niezależnie od rodzaju użytego mięsa.

Dodatkowy plus jest taki, że sody nie wyczuwa się w smaku mięsa – podbija ona tylko aromat przypraw, które dodane zostały do marynaty.