mamaDu
Reklama.

Sekret soczystej piersi

Sposobem na to, żeby pierś z kurczaka była soczysta w środku, jest odpowiednie jej zamarynowanie. Najlepszy efekt daje nieco dłuższe leżakowanie, ale nawet dwie godziny w marynacie w lodówce dadzą dobry efekt. Wystarczy pół szklanki maślanki ewentualnie jogurtu naturalnego. Mięso po takiej kąpieli będzie soczyste, a jeśli dodasz do maślanki ulubione przyprawy, w zasadzie masz gotowy obiad.

Sprawdzony przepis

Składniki
podwójna pierś z kurczaka bez skóry
pół szklanki maślanki
łyżeczka przyprawy curry
łyżeczka wędzonej papryki w proszku
pół łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu ziołowego
dwa ząbki czosnku
dwie szczypty chilli
Przygotowanie
Pierś podziel na pół, usuwając mostek. Pokrój w centymetrowe plastry wzdłuż krótszego boku. Do zamykanego pojemnika wlej maślankę, wsyp przyprawy i dodaj przeciśnięty przez praskę, lub posiekany czosnek. Całość wymieszaj i włożyłam do naczynia mięso. Zamknij pojemnik i energicznie potrząśnij, aby przyprawy pokryły mięso. Wstaw do lodówki.
Mocno rozgrzej suchą patelnię grillową lub grilla. Smaż na niej kurczaka z obu stron, ale tylko raz przekręcając. Robimy to w momencie, kiedy wokół plastra mięsa od góry zrobi się widoczna biała obwódka, dopiero wtedy przekładamy na drugą stronę. Podajemy z ulubioną sałatką i ziemniakami lub ryżem.
To szybkie, smaczne i bardzo soczyste danie, które aż prosi się, żeby skubnąć jeszcze kawałeczek. Niewykorzystane mięso można pokroić w paski i dodać do resztek sałaty, z kromką pumpernikla świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy, bez konieczności podgrzewania.
Pierś z kurczaka w tej marynacie wyśmienicie smakuje również z piekarnika, wystarczy piec plastry mięsa około 12 minut pod filią aluminiową w 180 stopniach, a następnie 5 minut pod grillem, już bez przykrycia.