
Pierś z kurczaka to jeden z prostszych wyborów, jeśli chodzi o pomysł na obiad. Jednak choć sama pierś jest niskokaloryczna, to najpopularniejszy sposób jej przyrządzenia - w panierce nie jest już zbyt dietetyczny. Ale jest sposób, aby kurczak zawsze był soczysty. Niezależnie od tego czy przygotujesz go na grillu, czy na patelni. Nawet bez panierki.
Sekret soczystej piersi
Sposobem na to, żeby pierś z kurczaka była soczysta w środku, jest odpowiednie jej zamarynowanie. Najlepszy efekt daje nieco dłuższe leżakowanie, ale nawet dwie godziny w marynacie w lodówce dadzą dobry efekt. Wystarczy pół szklanki maślanki ewentualnie jogurtu naturalnego. Mięso po takiej kąpieli będzie soczyste, a jeśli dodasz do maślanki ulubione przyprawy, w zasadzie masz gotowy obiad.Sprawdzony przepis
Składnikipół szklanki maślanki
łyżeczka przyprawy curry
łyżeczka wędzonej papryki w proszku
pół łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu ziołowego
dwa ząbki czosnku
dwie szczypty chilli
Może cię zainteresować także: Jak smażyć kotlety bez przykrego zapachu? Skuteczny sposób jest banalnie prosty