
Kto nie lubi pieczonych podudzi z kurczaka? Soczyste z chrupiącą skórką i do tego równo upieczone. Ideał. Ale jak go osiągnąć? Jest na to sprytny patent!
Jak piec podudzia z kurczaka w piekarniku
Z podudziami, które czasem nazywane są mniej dostojnie pałkami z kurczaka, jest tak, że aby nazwać je ideałem, mięso musi być soczyste w środku, ale skórka powinna pozostać chrupiąca i tu pojawia się problem, bo piekąc mięso w brytfannie czy rękawie foliowym, tracisz chrupiącą skórkę. Możesz ją uzyskać, używając funkcji grilla, ale wtedy chrupkość jest tylko na górze, a mięso pod skórką bywa wysuszone.Podudzia z kurczaka piecz na ruszcie
To pierwsza zasada, ale tym razem nie położymy mięsa na płasko, a... powiesimy je. Zacznij jednak od przyprawienia podudzi ulubioną mieszanką przypraw. Nie masz takiej? Nic nie szkodzi, wymieszaj łyżeczkę soli, dwie łyżeczki słodkiej papryki w proszku i zmiażdżony ząbek czosnku, dokładnie natrzyj mięso mieszkanką. Można też do przypraw dodać łyżkę mąki kukurydzianej, żeby zwiększyć chrupkość skórki.Pieczemy około 45 minut. Mięso jest chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku i ze wszystkich stron upieczone, dokładnie tak, jakie lubisz.
Może cię zainteresować także: Idealny schabowy istnieje, oto jego sekret. Od dziś będziesz go robić tylko tak













