Jak ugotować jajko z idealnym żółtkiem? Ten patent sprawi, że zawsze będzie miękkie

Redakcja MamaDu
Jajko z płynnym żółtkiem to zdecydowany lider śniadań. Większość z nas gotuje jajka z zegarkiem w ręku, by uzyskać ich upragnioną konsystencję – ścięte białko i płynne, złote żółtko. Taki efekt możemy uzyskać także przyrządzając jajko w zupełnie inny sposób. Spróbuj jajek w koszulce, inaczej jajek po benedyktyńsku.
Jak zrobić jajko z płynnym żółtkiem? Przepis na jajko w koszulce Pexels.com

Jajko z płynnym żółtkiem – po benedyktyńsku albo w koszulce

Potrzebne będą nam tylko: jajko, szczypta soli, szczypta pieprzu i łyżka octu. Ale jako dodatki świetnie sprawdzą się boczek, bekon, szczypiorek, chrupkie pieczywo tostowe.
Sposób przygotowania: zagotować wodę w garnku (ok. 10 cm) z dodatkiem 1 łyżki octu i szczypty soli, mieszając łyżką zrobić wir. Delikatnie wlać jajko do gotującej się wody i gotować przez kilka minut aż całe białko będzie ścięte, żółtko pozostanie płynne. Każde jajko należy gotować osobno.


Tak przygotowane jajko świetnie smakuje na grzance, z podsmażonym boczkiem, posmarowane majonezem i obsypane szczypiorkiem. Najlepiej dopiero na chlebie przeciąć je na pół, by grzankę oblało ciepłe i płynne żółtko. Smacznego!