
W dzisiejszych czasach jesteśmy przyzwyczajeni do idealnie wyglądających produktów. Błyszczących jabłek bez żadnej dziurki, idealnie czerwonych pomidorów, pulchnego chleba. Jednak świadomość konsumentów względem tych produktów rośnie i wiemy, że wygląd nie zawsze przekłada się na wartość produktu. Co jednak z jajkami, które mają podwójne lub ciemne żółtka albo podejrzanie wyglądające plamki? Sprawdź, czy są to defekty, przez które powinniśmy zrezygnować z ich jedzenia.
Wykonaj test pływających jajek
Na pewno rozbijając jajko, często masz wątpliwości, czy nie jest ono zepsute. Dlatego przeczytaj mały poradnik na temat tego, jak rozpoznać zepsute jajko, a jakimi "defektami" się nie przejmować.Czy coś powinno cię niepokoić w wyglądzie jajek
Smuga krwi na żółtku — wiele osób myśli, że to znak, że jajko jest zapłodnione. Nic bardziej mylnego. To po prostu kropla, która pojawia się w jajku, gdy to uwalnia się z kurzego jajnika.Brunatna lub czerwona plamka na białku — to również kawałek kurzej tkanki, który jednak nie ma nic wspólnego z małym kurczakiem. Nie jest to również wada, która dyskwalifikuje jajko do spożycia.
Może cię zainteresować także: Zobacz, co się stanie, jeśli codziennie zjesz jedno jajko. To szczególnie ważne dla zdrowia Polaków