Koniec z męką przy obieraniu jaj! Genialny trik sprawi, że już nigdy nie zrobisz tego inaczej
Redakcja MamaDu
·1 minuta czytania
Publikacja artykułu:
Czy jest bardziej irytująca czynność kuchenna niż obieranie jajek ugotowanych na twardo? Gdy próbujemy robić to palcami, najczęściej większość białka odchodzi razem ze skorupkami, które kruszą się w nieskończoność. Tymczasem internetowa brać podpowiada genialny patent.
Reklama.
W tej metodzie liczą się dwa elementy: przelanie jajek zimną wodą po gotowaniu i nieduże naczynie z pokrywką. Pierwszy sprawia, że skorupka lepiej oddzieli się od białka. Drugi jest narzędziem kluczowym.
Po przelaniu ugotowaniu jajek wodą wkładamy je do naczynia z pokrywką. Koniecznie należy zostawić w nim trochę wody. Szczelnie zamykamy naczynie i energicznie potrząsamy tak, by jajka obijały się o siebie i o ścianki naczynia.
Jeśli mamy do obrania jedno jajko, wygodnie będzie użyć szklanki — wówczas zakrywamy ją dłonią i dopiero potrząsamy, jakbyśmy chcieli zrobić drinka.
Po wyjęciu jajka skorupka będzie popękana i odejdzie sama w jednym kawałku! Dzięki tej sztuczce robienie pasty jajecznej stanie się szybkie i banalnie proste. W końcu!