Genialny trik na obieranie jajek na twardo w sekundę!
Genialny trik na obieranie jajek na twardo w sekundę! fot. Unsplash.com
Reklama.
W tej metodzie liczą się dwa elementy: przelanie jajek zimną wodą po gotowaniu i nieduże naczynie z pokrywką. Pierwszy sprawia, że skorupka lepiej oddzieli się od białka. Drugi jest narzędziem kluczowym.
Po przelaniu ugotowaniu jajek wodą wkładamy je do naczynia z pokrywką. Koniecznie należy zostawić w nim trochę wody. Szczelnie zamykamy naczynie i energicznie potrząsamy tak, by jajka obijały się o siebie i o ścianki naczynia.
Jeśli mamy do obrania jedno jajko, wygodnie będzie użyć szklanki — wówczas zakrywamy ją dłonią i dopiero potrząsamy, jakbyśmy chcieli zrobić drinka.
Po wyjęciu jajka skorupka będzie popękana i odejdzie sama w jednym kawałku! Dzięki tej sztuczce robienie pasty jajecznej stanie się szybkie i banalnie proste. W końcu!
Pamiętaj! Warto zachować zarówno wodę pod gotowaniu jajek, jak i skorupki. Ta pierwsza przyda się do podlewania roślin (jest bogata w minerały), a skorupki od jajek warto wrzucić do... pralki!