Przez te 2 błędy kasza traci smak i sypkość. Robi tak większość z nas

Redakcja MamaDu
Kasza to idealna podstawa do gulaszu, ale także wielu innych dań. Warto od czasu do czasu zastąpić nią ziemniaki czy ryż. Nada się do potraw na słono, ale także na słodko. Niewielu z nas wie, w jaki sposób poprawnie przyrządzić kaszę. Wystarczy jedna, drobna zmiana, a smak będzie dużo wyrazistszy.
Jak gotować kaszę, by była smaczna? Pixabay/ monicore

Jak poprawnie ugotować kaszę?


Bardzo ważne jest to, by przed samym gotowaniem wsypać kaszę na sitko i opłukać ją pod zimną, bieżącą wodą. Nie możemy zapomnieć o tym, by płukać tak długo, aż zauważymy, że zacznie lecieć czysta woda. Sporo osób nie ma świadomości, że przed samym gotowaniem kaszę trzeba opłukać.
To bardzo ważny proces, który sprawia, że ziarenka nie będą się ze sobą zlepiały. Poza tym kasza ma wówczas dużo lepszy i wyrazistszy smak. Sama zazwyczaj wrzucałam kaszę bez wcześniejszego opłukania, dając proporcje "na oko". Po pierwszym gotowaniu kaszy zgodnie z obowiązującymi zasadami zauważyłam różnicę w smaku i konsystencji. Naprawdę warto wprowadzić tę jedną zmianę podczas gotowania kaszy.


Gotowanie kaszy krok po kroku



1. Tak jak to już było powiedziane, dowolną ilość kaszy płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą.
2. Jeśli chcemy, by kasza wyszła sypka, to najlepiej jest stosować proporcje: 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Nie zapomnijmy o tym, by posolić wodę. W babcinej recepturze znajduje się też rada, by do wody dodać jedną łyżkę oleju.

3. Wrzucamy kaszę do gotującej się wody.
4. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut od czasu do czasu mieszając.
5. Jeśli chcemy, by kasza była bardziej papkowata, powinniśmy nieco zwiększyć proporcje wody. Oczywiście jest wiele różnych sposób na to, w jaki sposób ugotować kaszę, by dobrze smakowała. Każdy ma swoje własne, sprawdzone metody. Bardzo ważne jest jednak to, by przepłukać kaszę przed gotowaniem. Naprawdę czuć różnicę w smaku!