Większość z was słyszała na pewno o olejowaniu włosów, czy używaniu olejów naturalnych do pielęgnacji cery. Te domowe zabiegi, choć wielu służą, wymagają nieco poświęcenia, dlatego osobom ceniącym rozwiązania ekonomiczne (mało wysiłku, optymalny efekt) polecam zmienić drogę aplikacji tego kuchennego „kosmetyku”. Tak, w końcu włosy i skóra nie odżywiają się z zewnątrz, lecz od środka! Naturalne oleje to dla naszego zdrowia, samopoczucia i wyglądu prawdziwe płynne złoto.
Oczywiście wybór oleju zależy od waszych potrzeb i oczekiwań. Olej można potraktować jak suplement diety i dzień zaczynać od łyżki złotego płynu na czczo, ale można też dodawać go do potraw. Najlepiej sprawdzają się w sałatkach, owsiance czy warzywnych kremach i koktajlach.
Pamiętajcie też, że nie musicie wybierać jednego rodzaju oleju. Przy wyborze kierujcie się jakością produktu. Dobry olej tłoczony jest na zimno, jest nierafinowany i ma krótki termin przydatności. Najlepiej, gdy jest w ciemnej szklanej butelce, a producent zaleca przechowywanie w lodówce. Warto również kupować oleje z ekologicznych upraw.
Olej z kiełków pszenicy
Na tle konkurencji wyróżnia się najwyższą (!!!) zawartością witaminy E, czyli witaminy młodości, o którą trudno w naszej codziennej diecie. Dzienne zapotrzebowanie na nią zapewnia już jedna łyżka tego oleju.
Co więcej, olej z kiełków pszenicy nie odstaje pod względem zawartości kwasów z grupy omega 3 i omega 6, jest zatem wyborem optymalnym dla osób, które chcą kompleksowo uzupełnić dietę.
Uważany jest za najzdrowszy, ponieważ ma on niemal idealne proporcje tłuszczów nasyconych (złych) i nienasyconych.
Dlaczego warto pić olej z kiełków pszenicy? To prawdziwy eliksir piękna i młodości. Wzmacnia od środka włosy i paznokcie, chroni skórę przed promieniowanie UV i opóźnia procesy starzenia.
Olej z kiełków pszenicy pity regularnie ma pozytywny wpływ na samopoczucie. Wspomaga naszą odporność na stres. Co więcej, polecany jest kobietom w ciąży i tym starającym się o dziecko. Witamina E, której w oleju tym jest bardzo dużo, zwana jest też witamina płodności.
Olej z orzechów włoskich
Świetny wybór dla osób, które pragną uzupełnić kwasy omega 3 i omega 6. Pod tym względem zostawia w tyle popularny i bardzo zdrowy olej lniany. Nie cieszy się jednak zawartością witaminy E, za to jego zawartość kwasów nasyconych jest niższa niż w przypadku oleju z kiełków pszenicy.
Dlaczego warto pić olej z orzechów włoskich? Przede wszystkim wzmacnia odporność. Ma udowodnione działanie antygrzybicze oraz antybakteryjne.
Stosowanie oleju z orzechów włoskich przynosi wiele korzyści osobom z problemami ze strony układu trawiennego. Działa przeczyszczająco, usprawnia pracę jelit i dobrze wpływa na trawienie. To naturalny lek na zaparcia.
Polecany jest również osobom, które dbają o linię. Tak, to olej, jednak udowodniono, że w procesach odchudzania, działa jak zielona herbata.
Olej z wiesiołka
Dość popularny i bardzo lubiany olej zwany naturalnym sprzymierzeńcem kobiet Poprawia ukrwienie i nawilżenie błon śluzowych i skóry oraz reguluje procesy zapalne w organizmie.
Dlaczego warto pić olej z wiesiołka? Pan Tabletka wymienia na swoim blogu dolegliwości, na które może pomóc olej z wiesiołka: nieregularne, bolesne i trudne miesiączki, silny PMS, problemy z zajściem w ciążę, suchość pochwy czy bóle i tkliwość piersi.
Oczywiście nie należy go traktować jak zastępcę leków. Jednak wiele kobiet potwierdza, że włączenie go do diety pomogło wyciszyć trudne do zniesienia objawy.
Olej z pestek dyni
To cenne źródło kwasu linolowego z grupy kwasów omega 6. Ponadto właściwości odrobaczające oraz zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, cynk, potas, selen. Co to oznacza?
Że warto podać go swojemu mężczyźnie, ponieważ dzięki zawartości fitosteroli poleca się go w prewencji i początkowych stadiach przerostu prostaty. Ma też udowodnione działanie przeciwpasożytnicze.
Dlaczego warto pić olej z pestek dyni? Jak wyżej, ale jest jeszcze jeden powód. Jest bardzo BARDZO pyszny!
Olej z czarnuszki
Nazywany jest "złotem faraonów", ponieważ jego właściwości doceniano już w czasach starożytnego Egiptu. Leczono nim dolegliwości skórne oraz kłopoty trawienne. Co ciekawe, za najcenniejszy składnik oleju z czarnuszki uważa się jego... olejek eteryczny.
Dlaczego warto pić olej z czarnuszki?Olej z czarnuszki okazuje się bardzo pomocny w walce z alergiami oraz często nawracającymi infekcjami górnych dróg oddechowych. Badania potwierdziły, że olej z czarnuszki skutecznie łagodzi katar sienny i co najważniejsze, nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.