
Reklama.
Jak gotować makaron?
Makaron powinniśmy gotować w dużym garnku z dużą ilością wody, pamiętając o posoleniu i ugotowaniu go do poziomu al dente.Może cię zainteresować także: Też obierasz pieczarki i myjesz jajka? 7 rzeczy, które w kuchni robi każdy, choć to bez sensu
Dlaczego tak ważne jest zachowanie półtwardej konsystencji makaronu? Bo powinniśmy wymieszać go z sosem już w garnku, gdzie makaron ma jeszcze chwilkę na dogotowanie się. Tuż po samym ugotowaniu popełniamy jednak zdecydowanie najgorszy błąd.
Jak odcedzić makaron, by się nie skleił?
Problem leży w odcedzaniu makaronu. Wielu z nas wylewa całą zawartość garnka na durszlak. Makaron pozostaje w naczyniu, a woda po gotowaniu makaronu pełna skrobi zostaje wylana do zlewu. Potem popełniamy kolejną gafę: przelewamy makaron zimną wodą z kranu.Przede wszystkim woda po gotowaniu makaronu zawiera wiele cennych właściwości. [url=https://mamadu.pl/147113,woda-po-makaronie-ziemniakach-czy-ryzu-jak-zrobic-z-nich-kosmetykWwodę po ugotowaniu makaronu[/url] można wykorzystać nawet jako odżywkę do włosów.
Dlatego warto wzbogacić nią sos, by stał się aksamitny. Jak prawidłowo odcedzić makaron? Najlepiej wyciągnąć go z gotującej się wody szczypcami lub specjalną łyżką.
Przekładamy gorący makaron od razu do sosu, w którym się dogotuje. Niewielka ilość wody, która zostanie przeniesiona do garnka z sosem, idealnie dopełni całości. Makaron będzie gorący, kleisty, pełny skrobi i po prostu pyszny.
Może cię zainteresować także: Jak ugotować idealny ryż na sypko? Jeden błąd psuje cały efekt, popełnia go większość z nas