Nie tylko czosnek i miód. 10 naturalnych antybiotyków, które wzmocnią odporność zimą

Redakcja MamaDu
Na pytanie o naturalne produkty, które mogą wzmocnić naszą odporność, bez wahania wymieniamy czosnek czy miód. Jednak w przyrodzie występuje o wiele więcej naturalnych antybiotyków, które oczywiście w chorobie nie zastąpią nam leków, ale pozwolą skutecznie podnieść odporność, która w tym okresie roku jest nam szczególnie potrzebna. Oto 10 naturalnych antybiotyków.
Jak wzmocnić odporność zimą? 10 naturalnych antybiotyków Instagram @goodsapothecary

1. Czosnek

Działa silniej od penicyliny. Regularne spożywanie czosnku zwalcza drobnoustroje i mobilizuje białe krwinki do obrony organizmu przed bakteriami. Posiada alicynę, która niszczy bakterie i wirusy. Czosnek możemy stosować przy zapaleniu zatok, bólu gardła, grypie, przeziębieniu i zaburzeniach jelitowych.

2. Cebula

Syrop z cebuli to świetna mikstura na przeziębienie, którą znały już nasze prababcie. Cebula pomaga przy gorączce czy kaszlu, ale głównie sprawdza się w przypadku nieżytów górnych dróg oddechowych. Podobnie jak czosnek, zawiera allicynę, ale również fitoncydy uwalniane podczas krojenia warzywa, dlatego świetnie sprawdzi się w formie syropów i przecierów.

3. Cynamon

Wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Zawiera antyoksydanty, wspomagające działanie układu odpornościowego. Możemy dodać go do mleka z miodem lub przygotować na ciepło specjalną wodę cynamonową.

4. Propolis

Ma silne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Pomaga zwalczać choroby infekcyjne (m.in. grypę, zapalenie oskrzeli, zatok czy migdałków). Można go stosować w formie tabletek, pyłku lub wyciągu.

5. Oregano

Ta znana przyprawa posiada zupełnie nieznane właściwości. Pomaga przy zapaleniu oskrzeli oraz w dolegliwościach oddechowych. Można ją spożywać jako dodatek do jedzenia, ale do inhalacji sprawdzi się w formie olejku. Ze względu na działanie odtruwające, moczopędne i wiatropędne oraz przeciwbiegunkowe, pomocna jest także w chorobach i schorzeniach układu pokarmowego.

6. Kurkuma

Wykazuje właściwości przeciwzapalne. Zawiera kurkuminę będącą jednym z najmocniejszych przeciwutleniaczy o silnym działaniu przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym. Wystarczy spożywać ją jako dodatek do dań czy koktajli.

7. Chrzan

Korzeń chrzanu wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, grzybobójcze i wykrztuśne. Zawdzięcza to substancjom takim jak fitoncydy i lizozym. Sprawdza się w leczeniu zatok, wzmacnia odporność organizmu, niszczy wolne rodniki i pomaga w przeziębieniach.

8. Imbir

Sprawdzi się w leczeniu zakażeń bakteryjnych układu pokarmowego. Jest też świetnym sposobem na przeziębienie czy migrenę. Żeby przygotować napar z imbiru, wystarczy jego kawałek zalać gorącą wodą, dodać miód i sok z cytryny.

9. Kiszona kapusta

W wyniku procesu fermentacji powstaje kwas askorbinowy (witamina C), a poza tym kwas mlekowy, który pomaga rozmnażać dobre bakterie jelitowe. Natomiast sok z kiszonej kapusty pomaga łagodzić kaszel, poprawia apetyt, zalecany jest przy anemii, przyspiesza przemianę materii, pobudza soki trawienne oraz obniża poziom złego cholesterolu.

10. Żurawina

Sprawdza się w leczeniu infekcji układu moczowego wywoływanych najczęściej przez bakterie E. coli. Owoce żurawiny mają kwaśny odczyn, w związku z tym stosowane w terapii infekcji pęcherza moczowego będą obniżać pH, doprowadzając do zmniejszenia namnażania się bakterii. Żurawinę można spożywać w formie soku, świeżych lub suszonych.