Przepis na syrop z cebuli przygotowany w Thermomixie
Na podstawową wersję
syropu z cebuli potrzebujesz dwóch składników, cebuli i miodu, jednak ten przepis to baza, dzięki której zyskujesz mnóstwo opcji.
Składniki syropu z cebuli jak z Thermomixa
200 g cebuli
80 g miodu (najlepiej spadziowego lub lipowego)
Opcjonalnie do syropu można dodać:
szczyptę cynamonu
sok z połowy cytryny
1 cm kłącza imbiru
2 ząbki czosnku
gałązkę świeżego tymianku
Jak zrobić syrop z cebuli w Thermomixie lub Lidlomixie
Wystarczy obrać cebulę, przekroić je na połówki i włóż do misy urządzenia i dodaj miód. Jeśli zamierzasz dodać czosnek, sok z cytryny lub inne z zaproponowanych składników, również umieść je w pojemniku. Rozdrabniaj przez około dwie sekundy na maksymalnej mocy urządzenia i przełóż syrop do słoika.
Jak zrobić syrop z cebuli i czosnku bez Thermomixa
Po obraniu cebuli i czosnku, drobno je posiekaj. Przełóż do słoika. Możesz dodać też sok z cytryny i inne zaproponowane wyżej składniki zalej miodem (ewentualnie zasyp cukrem, np. jeśli dziecko jest uczulone na miód)). Zakręć słoik i energicznie przez chwilę potrząsaj, żeby składniki dobrze się połączyły. Wystarczy minuta. Potem należy odstawić go na kilka godzin i gotowe. Taką miksturę przechowywać w lodówce do tygodnia.
Kiedy syrop z cebuli jest gotowy
Syrop z cebuli można przyjmować już w godzinę po przygotowaniu, jednak potrzeba 12 godzin, aby utracił ostry smak. Im świeższy tym zapach i smak cebuli czy czosnku są intensywniejsze, przez co może się zdarzyć, że dziecko nie będzie go chętnie przyjmować. Im drobniej posiekasz cebulę, tym więcej płynu uzyskasz, dlatego syropu z cebuli i czosnku z Thermomixa czy Lidlomixa będzie więcej z tej ilości składników.
Co ma w sobie syrop z cebuli?
Nie bez przyczyny syrop z cebuli (i to bez Thermomixa!) robiła moja babcia, potem mama a teraz zabieram się za to ja. Chociaż opinie lekarzy na temat tego domowego wyrobu są podzielone, to nie da się zaprzeczyć, że serwując dzieciom (mama i tata też powinni skorzystać) odpowiednią ilość, nie zaszkodzimy im, a tylko dostarczymy dodatkowej porcji witamin (C, A, B1, B2, PP) i mikroelementów (cynk, fosfor, selen, wapń). W sumie to daje dość ciekawą mieszankę o działaniu dezynfekującym, łagodzącym,
pomagającą budować odporność przeciwwirusową, a przy okazji, taki fosfor jest przecież budulcem kości.
Syrop z cebuli z Thermomixa - nie tylko na kaszel
Poza kaszlem, pomaga także
w walce z przeziębieniem, a nawet może być skuteczny w oczyszczaniu nosa przy katarze. Słodki smak, który po kilku godzinach traci nieprzyjemny zapach, sprawia, że zwykle dzieci chętnie go biorą. Maluch wystarczy, że raz posmakuje i już będzie wiedział, że nie jest to kolejna próba serwowania mu gorzkiego specyfiku, więc ten problem mamy z głowy. Prócz tego, że syrop z cebuli
wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega on również anemii i jest bezpieczny dla najmłodszych.
Dobre dodatki do syropu z cebuli
Imbir w krajach azjatyckich jest nie tylko podstawowym dodatkiem do potraw. Uważany jest bowiem za skuteczne
lekarstwo w walce z przeziębieniem – w herbacie, pomaga gdy mamy migrenę, mdłości – napar, bóle miesiączkowe – plastry korzenia.
Imbir ułatwia trawienie, poprawia krążenie, a wywarem z niego warto płukać bolące gardło.