syrop z cebuli Termomix, jak zrobić syrop z cebuli w Thermomixie, przepis na syrop z cebuli z thermomixa
Syrop z cebuli na kaszel i przeziębienie przygotujesz w Termomixie w kilka sekund. Warto to zrobić, bo działa cuda. mamadu.pl
Reklama.
  • Syrop z cebuli z Thermomixa lub Lidlomixa to szybki sposób na przygotowanie klasyka, który pamiętamy z dzieciństwa.
  • Domowy syrop na kaszel może pomóc w walce z infekcją i wesprzeć odporność, jednak trzeba pamiętać o kilku zasadach.
  • Syrop z cebuli i czosnku, a może z dodatkiem imbiru lub ziół? Każdy jest świetny, warto znać przepisy na każdy z nich.
  • Pamiętacie ten smak? Dzieciństwo w okresie jesienno-zimowym zawsze będzie kojarzyło mi się z syropem z cebuli. Nie to, żeby tylko z nim, wiele mam wspomnień dużo bardziej ekscytujących z tego okresu, ale smaki domowych wyrobów mamy są wciąż bardzo wyraźnie w mojej głowie, jakbym miała je w ustach raptem 5 minut temu.

    Przepis na syrop z cebuli przygotowany w Thermomixie

    Na podstawową wersję syropu z cebuli potrzebujesz dwóch składników, cebuli i miodu, jednak ten przepis to baza, dzięki której zyskujesz mnóstwo opcji. Składniki syropu z cebuli jak z Thermomixa
  • 200 g cebuli
  • 80 g miodu (najlepiej spadziowego lub lipowego)
  • Opcjonalnie do syropu można dodać:
  • szczyptę cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • 1 cm kłącza imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązkę świeżego tymianku
  • Jak zrobić syrop z cebuli w Thermomixie lub Lidlomixie

    Wystarczy obrać cebulę, przekroić je na połówki i włóż do misy urządzenia i dodaj miód. Jeśli zamierzasz dodać czosnek, sok z cytryny lub inne z zaproponowanych składników, również umieść je w pojemniku. Rozdrabniaj przez około dwie sekundy na maksymalnej mocy urządzenia i przełóż syrop do słoika.

    Jak zrobić syrop z cebuli i czosnku bez Thermomixa

    Po obraniu cebuli i czosnku, drobno je posiekaj. Przełóż do słoika. Możesz dodać też sok z cytryny i inne zaproponowane wyżej składniki zalej miodem (ewentualnie zasyp cukrem, np. jeśli dziecko jest uczulone na miód)). Zakręć słoik i energicznie przez chwilę potrząsaj, żeby składniki dobrze się połączyły. Wystarczy minuta. Potem należy odstawić go na kilka godzin i gotowe. Taką miksturę przechowywać w lodówce do tygodnia.

    Kiedy syrop z cebuli jest gotowy

    Syrop z cebuli można przyjmować już w godzinę po przygotowaniu, jednak potrzeba 12 godzin, aby utracił ostry smak. Im świeższy tym zapach i smak cebuli czy czosnku są intensywniejsze, przez co może się zdarzyć, że dziecko nie będzie go chętnie przyjmować. Im drobniej posiekasz cebulę, tym więcej płynu uzyskasz, dlatego syropu z cebuli i czosnku z Thermomixa czy Lidlomixa będzie więcej z tej ilości składników.

    Co ma w sobie syrop z cebuli?

    Nie bez przyczyny syrop z cebuli (i to bez Thermomixa!) robiła moja babcia, potem mama a teraz zabieram się za to ja. Chociaż opinie lekarzy na temat tego domowego wyrobu są podzielone, to nie da się zaprzeczyć, że serwując dzieciom (mama i tata też powinni skorzystać) odpowiednią ilość, nie zaszkodzimy im, a tylko dostarczymy dodatkowej porcji witamin (C, A, B1, B2, PP) i mikroelementów (cynk, fosfor, selen, wapń). W sumie to daje dość ciekawą mieszankę o działaniu dezynfekującym, łagodzącym, pomagającą budować odporność przeciwwirusową, a przy okazji, taki fosfor jest przecież budulcem kości.

    Syrop z cebuli z Thermomixa - nie tylko na kaszel

    Poza kaszlem, pomaga także w walce z przeziębieniem, a nawet może być skuteczny w oczyszczaniu nosa przy katarze. Słodki smak, który po kilku godzinach traci nieprzyjemny zapach, sprawia, że zwykle dzieci chętnie go biorą. Maluch wystarczy, że raz posmakuje i już będzie wiedział, że nie jest to kolejna próba serwowania mu gorzkiego specyfiku, więc ten problem mamy z głowy. Prócz tego, że syrop z cebuli wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega on również anemii i jest bezpieczny dla najmłodszych.

    Dobre dodatki do syropu z cebuli

    Imbir w krajach azjatyckich jest nie tylko podstawowym dodatkiem do potraw. Uważany jest bowiem za skuteczne lekarstwo w walce z przeziębieniem – w herbacie, pomaga gdy mamy migrenę, mdłości – napar, bóle miesiączkowe – plastry korzenia. Imbir ułatwia trawienie, poprawia krążenie, a wywarem z niego warto płukać bolące gardło.
    A cytryna? Każdy wie, że ma w sobie sporą dawkę witaminy C, co wspiera odporność i łagodzi przebieg infekcji. Poza tym cytryna jest źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. No samo zdrowie!
    Czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Ma działanie bakterio-, grzybo- i wirusobójcze. Dodatkowo ułatwia trawienie, a to bardzo istotne w czasie infekcji, kiedy mały chorowitek traci apetyt.
    Nie zapominajmy też o innych dodatkach, jak cynamon. Warto poznać wszystkie przyprawy, które wzmacniają odporność i próbować różnych kombinacji, aż znajdziecie tę, która smakuje Wam najbardziej.