Została wpisana na listę żywności przyszłości. Przez mieszkańców japońskiej wyspy Hakkaido nazywana jest "jagodą długiego życia i wzroku". Ma w sobie bardzo wiele wartościowych elementów, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Choć jest mała i niepozorna, jagoda kamczacka spożywana regularnie, może poprawić nasz wzrok, zmniejszyć ryzyko zachorowań na raka czy obniżyć ciśnienie krwi. Dlaczego jeszcze warto jeść ten owoc?
Jagoda kamczacka jest owocem drzewa, które nazywane jest wiciokrzewem kamczackim. Właściwości tego owocu są doceniane i wykorzystywane w Rosji, Chinach, a także na rodzimych terenach – w Japonii.
Co takiego ma w sobie jagoda kamczacka, że miejscowi nazywają ją "eliksirem życia"?
Zapobiega chorobom cywilizacyjnym
Jagoda kamczacka zawiera związki fenolowe, takie jak antocyjany, flawonoidy, proantocyjanidyny i kwasy fenolowe. Zawierają one właściwości przeciwutleniające, a te z kolei pozwalają zapobiegać wszelkich chorobom, u których podnóża leży stres.
Związki fenolowe, obecne w tym owocu mogą także zapobiegać cukrzycy, otyłości czy nadciśnieniu.
Sokoli wzrok
Jagoda kamczacka jest szczególnie znana z pozytywnego wpływania na wzrok. Dzieje się tak dzięki antocyjanom obecnym w tym owocu.
Łagodzą stany zapalne, poprawiają ostrość widzenia, pozwalają utrzymać oczy w zdrowiu, a także mogą spowolnić rozwój jaskry. Ta właściwość jest szczególnie ważna w XXI wieku, kiedy bardzo dużo czasu spędzamy przed ekranami komputerów czy telefonów.
Działanie przeciwbakteryjne
Wspomniane już związki polifenolowe działają przeciwbakteryjnie. Połączenie antocyjanów i irydoidów sprawia, że jagody kamczackie mają także właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
Będą więc dobrą ochroną przed infekcjami – zwłaszcza w sezonie na choroby. Spożywanie tego owocu może hamować rozwój różnych bakterii na przykład Heliobacter pyroli, który powoduje choroby żołądka.
Silna odporność
Jagoda kamczacka jest jednym z niewielu owoców, który ma w sobie wiele składników poprawiających odporność. Zawiera ona dużo więcej witaminy C niż przeciętne, znane nam owoce.
Ten rodzaj jagód jest bogaty także w witaminy z grupy B, wapń, fosfor, magnez czy potas. Taka mieszanka witaminowa może pomóc osobom, które cierpią na awitaminozę, ale także ludziom, którzy chcą odbudować swoją odporność po przebytych chorobach.
Nie każdy z nas może pozwolić sobie na uprawianie wiciokrzewu. Ale jagoda kamczacka może być podawana w różnych formach. Jedną z nich są mrożone owoce, inną – sok bez dodatku cukru i innych substancji. Może go kupić w sklepie internetowym olini.pl
Można podawać sok w formie syropu na naleśniki czy razem z owsianką lub jogurtem. Można także pić go po prostu z butelki. Nie zapominajmy o jagodzie kamczackiej w naszej codziennej diecie i jeśli tylko mamy taką możliwość, wyposażmy się w "eliksir życia".