Znaleźliśmy 5 najlepszych przepisów na wigilijne śledzie. Niebanalny smak, ale banalne wykonanie

Redakcja MamaDu
Wigilijne śledzie to danie, które znajduje się na liście 12 tradycyjnych świątecznych potraw. Najczęściej podaje się klasyczną wersję — śledzie w oleju z cebulą. Jednak z czasem sposobów na przygotowanie matiasów przybyło. Oto 5 świątecznych przepisów na śledzie.
5 przepisów na świąteczne śledzie na wigilię instagram.com / @konorsskanaus

Wigilijne śledzie w śmietanie — przepis


Zaraz po śledziach w oleju najczęściej na wigilijnym stole spotyka się śledzie w śmietanie. Ich przygotowanie jest niezwykle łatwe. Przy każdym przyrządzaniu śledzi z solanki, należy pamiętać, by wcześniej moczyć je ok. 3-5 godzin w wodzie, by zgubiły nadmiar soli.
Przepis:
Na początku 500 g filetów śledziowych z solanki pokroić w ok. 3-4 cm kawałki. Następnie cebulę pokroić w kostkę, wymieszać ją w misce ze śledziami, dodać soli i pieprzu i odstawić do lodówki na ok. 4-6 godzin lub całą noc. Po tym czasie całość przełożyć do półmiska i polać kwaśną śmietaną. Z góry posypać koperkiem i szczypiorkiem. Składniki:
— 500 g filetów śledziowych
— 1 cebula
— 400 g śmietany 18 proc.
— Koperek
— Szczypiorek
— Sól i pieprz.


Jak zrobić śledzie proboszcza?


Poza filetami matiasów do przygotowania śledzi proboszcza będą potrzebne marynowane grzyby. Poza tym dodaje się cebulę. Można użyć surowej pokrojonej w kostkę lub podsmażonej na patelni.

Przepis:
Na początku kroimy cebulę (ewentualnie podsmażamy na maśle, aż się zarumieni). Umieszczamy ją w półmisku, do którego dodajemy posiekane marynowane grzyby oraz pokrojone na kawałki ok. 2 cm śledzie.

Całość polewamy olejem oraz octem i wkładamy równomiernie między masę 5 plasterków cytryny. Dodajemy sól oraz pieprz i odkładamy na noc do lodówki, by smaki się przegryzły. Śledzie proboszcza są gotowe od podania następnego dnia.

Składniki:
— 400 g filetów śledziowych
— 200 g marynowanych grzybów
— 60 ml oleju rzepakowego
— 1 cebula
— 5 plastrów cytryny
— 1 łyżka octu
— Sól i pieprz.

Przepis na śledzie po sułtańsku z rodzynkami


Przepis na śledzie po sułtańsku poza matiasami obejmuje oczywiście rodzynki, ale także cebulę i sos pomidorowy. Śledzie po sułtańsku można przygotowywać w wersji ostrej i łagodnej — dodając lub nie sos tabasco.

Przepis:
Na początku oczywiście trzeba pamiętać o zalaniu śledzi zimną wodą i moczeniu ich przez kilka godzin, by zgubiły nadmiar soli. Przy śledziach sułtańskich wcześniej trzeba też w wodzie moczyć rodzynki — ok. 20 minut, by zmiękły.

Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę aż do momentu, gdy się zarumienią. Dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, sos tabasco oraz rodzynki i dusimy na średnim ogniu ok. 5 minut. Doprawiamy jeszcze solą i cukrem. W półmisku wykładamy pokrojone na ok. 3 cm kawałki śledzi. Ściągamy sos z ognia i czekamy, aż wystygnie. Następnie przekładamy go na śledzie do półmiska i zostawimy na całą noc w lodówce. Następnego dnia wigilijne śledzie po sułtańsku są gotowe do podania.

Składniki:
— 400 g filetów śledziowych
— 80 g rodzynek
— 2 łyżki masła do smażenia
— 1 łyżka cukru
— 200 g passaty
— 1 łyżka koncentratu pomidorowego
— pół puszki krojonych pomidorów w puszce
— 1 cebula
— 2 ząbki czosnku
— Sól  i pieprz
— 1 łyżeczka sosu tabasco.

Śledzie z jabłkiem i sosem śmietanowym


Śledzie z jabłkiem w sosie śmietanowym to wariant matiasów w nieco słodszej odsłonie. W tym przepisie istotne jest odpowiednie dobranie proporcji składników do przygotowania smacznego sosu śmietanowego.

Przepis:
Śledzie trzeba najpierw wymoczyć ok. 4-6 godzin. W tym czasie można zacząć już przygotowywać sos śmietanowy. Jego głównym składnikiem jest oczywiście śmietana, którą w misce należy połączyć z majonezem, musztardą miodową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny.

Na tarce na największych oczkach należy zetrzeć obrane jabłko. Śledzie po namoczeniu i odsączeniu można pokroić w ok. 2 cm paski. W osobnym naczyniu ułożyć warstwowo w kolejności od dołu — śledzie, sos śmietanowy, starte jabłko.

Składniki:
— 400 g filetów śledziowych
— 1 ząbek czosnku
— 2 łyżki majonezu
— 2 łyżki musztardy miodowej
— 300 g śmietany 18 proc.
— 2 łyżeczki soku z cytryny
— 1 jabłko.

Śledzie z żurawiną — przepis


Śledzie z żurawiną to również wersja matiasów na słodko. Ich przygotowanie nie pochłania za dużo czasu, a pozwala przyrządzić wyśmienitą potrawę wigilijną.

Przepis:
Śledzie jak zawsze moczymy kilka godzin w wodzie. W tym czasie możemy sparzyć wrzątkiem żurawinę i zostawić w gorącej wodzie jeszcze na ok. 5 minut. Następnie czerwoną cebulę kroimy w piórka i mieszamy z olejem, ziarnami pieprzu oraz sokiem z cytryny w jednej misce i dodajemy żurawinę. Po namoczeniu i odsączeniu filety śledziowe kroimy na kawałki ok. 3 cm i dodajemy do półmiska z cebulą oraz żurawiną i zostawiamy na noc w lodówce, by smaki się przegryzły. Następnego dnia świąteczne śledzie z żurawiną są gotowe do podania.

Składniki:
— 400 g filetów śledziowych
— 1 czerwona cebula
— 100 g żurawiny suszonej
— Kolorowy pieprz ziarnisty
— 200 g oleju rzepakowego
— 2 łyżki soku z cytryny.