
Reklama.
Grzyby w ciąży – jeść czy nie?
Mamy dla was dobrą wiadomość – kobiety w ciąży nie muszą wykluczać ze swojej diety grzybów. Warto tylko przestrzegać zasady, zgodnie z którą ciężarne nie powinny jeść surowych grzybów, a będziecie mogły czerpać z nich to, co najlepsze. A jest co! Grzyby mają wartości odżywcze. Zawierają znaczące ilości witamin (zwłaszcza tych z grupy B), minerałów oraz mikro- i makroelementów.Pamiętajmy, że o ile grzyby w ciąży nie szkodzą przyszłym mamom ani ich nienarodzonym dzieciom (trafiają do płodu w formie już przetrawionej, ponieważ tym procesem zajmuje się organizm mamy), tak mogą być niebezpieczne dla małych dzieci. Nie powinno się im podawać grzybów, ponieważ są one ciężkostrawne z powodu zawartości chityny, a niedojrzały jeszcze dziecięcy układ pokarmowy sobie z nimi nie radzi.
Jakie grzyby jeść w ciąży?
Grzyby polecane ciężarnym przez ekspertów to m.in.:Grzyby w ciąży – właściwości grzybów
Grzyby zawierają witaminy z grupy B (tiaminę - B1, ryboflawinę - B2, niacynę - B3 i kwas pantotenowy - B5). Dzięki jednej filiżance pieczarek pokryjesz około 8% dziennego zapotrzebowania ryboflawiny, ważnej dla kobiet w ciąży. Tiamina i niacyna wspomagają zaś centralny układ nerwowy.Dodatkowo grzyby mogą być w diecie ciężarnej źródłem witaminy D, żelaza i magnezu oraz białka. Ze względu na to bogactwo witamin i pierwiastków, jedzenie grzybów w ciąży w wielu przypadkach jest nie tylko bezpieczne, ale i korzystne dla zdrowia.
Właściwości odżywcze grzybów
Może cię zainteresować: Jak mrozić i rozmrażać grzyby? Poznaj "nieprzekraczalny" czas przechowywania w zamrażalniku