Czy można jeść grzyby w ciąży?
Czy w ciąży można jeść grzyby? Pixabay/jackmac34
Reklama.
  • Na temat jedzenia grzybów w ciąży istnieje wiele mitów. Jednak zdaniem ekspertów jedzenie grzybów w ciąży, o ile nie są one surowe, jest bezpieczne.
  • Ze względu na zawartość minerałów i witamin spożywanie grzybów w ciąży może okazać się nawet korzystne dla zdrowia.
  • Kobiety w ciąży powinny zachować ostrożność w jedzeniu grzybów marynowanych. Ocet spirytusowy, który może być ich bazą, nie jest polecany kobietom w ciąży i może powodować m.in. nasilenie zgagi i problemów ze strony układu pokarmowego.
  • Grzyby w ciąży – wokół ich spożycia narosło wiele mitów. Jedni zachwycają się ich licznymi właściwościami zdrowotnymi przy niewielkiej ilości kalorii (w 100 gramach grzybów jest średnio 45 kalorii), inni straszą niebezpieczeństwami, z którymi może wiązać się jedzenie grzybów w ciąży. Jaka jest prawda? Wyjaśniamy, czy w ciąży można jeść grzyby i czy rzeczywiście są zdrowe.

    Grzyby w ciąży – jeść czy nie?

    Mamy dla was dobrą wiadomość – kobiety w ciąży nie muszą wykluczać ze swojej diety grzybów. Warto tylko przestrzegać zasady, zgodnie z którą ciężarne nie powinny jeść surowych grzybów, a będziecie mogły czerpać z nich to, co najlepsze. A jest co! Grzyby mają wartości odżywcze. Zawierają znaczące ilości witamin (zwłaszcza tych z grupy B), minerałów oraz mikro- i makroelementów.
    Pamiętajmy, że o ile grzyby w ciąży nie szkodzą przyszłym mamom ani ich nienarodzonym dzieciom (trafiają do płodu w formie już przetrawionej, ponieważ tym procesem zajmuje się organizm mamy), tak mogą być niebezpieczne dla małych dzieci. Nie powinno się im podawać grzybów, ponieważ są one ciężkostrawne z powodu zawartości chityny, a niedojrzały jeszcze dziecięcy układ pokarmowy sobie z nimi nie radzi.

    Jakie grzyby jeść w ciąży?

    Grzyby polecane ciężarnym przez ekspertów to m.in.:
  • pieczarka
  • kurka
  • smardz
  • boczniak
  • borowik
  • podgrzybek.
  • W ciąży można jeść także grzyby marynowane, jednak przez zawartość octu warto zachować umiar. Warto pamiętać, że ocet spirytusowy, który może być dodatkiem do grzybów marynowanych, nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i może nasilić m.in. zgagę i mdłości.

    Grzyby w ciąży – właściwości grzybów

    Grzyby zawierają witaminy z grupy B (tiaminę - B1, ryboflawinę - B2, niacynę - B3 i kwas pantotenowy - B5). Dzięki jednej filiżance pieczarek pokryjesz około 8% dziennego zapotrzebowania ryboflawiny, ważnej dla kobiet w ciąży. Tiamina i niacyna wspomagają zaś centralny układ nerwowy.
    Dodatkowo grzyby mogą być w diecie ciężarnej źródłem witaminy D, żelaza i magnezu oraz białka. Ze względu na to bogactwo witamin i pierwiastków, jedzenie grzybów w ciąży w wielu przypadkach jest nie tylko bezpieczne, ale i korzystne dla zdrowia.

    Właściwości odżywcze grzybów

    logo
    fot. MamaDu