
REKLAMA
Jedna wielka witamina
Już samo krojenie cebuli wywołuje łzawienie. To powinien być pierwszy znak dla nas, że to warzywo o bogatych właściwościach leczniczych. Posiada w sobie coś wyjątkowego, nie da się ukryć. Najcenniejszy jej składnik to kwercetyna. Jest niezmiernie skuteczna w zmniejszaniu nadciśnienia i zapobieganiu zatykania naczyń krwionośnych. Co więcej, łupina cebuli ma również właściwości przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające.
Już samo krojenie cebuli wywołuje łzawienie. To powinien być pierwszy znak dla nas, że to warzywo o bogatych właściwościach leczniczych. Posiada w sobie coś wyjątkowego, nie da się ukryć. Najcenniejszy jej składnik to kwercetyna. Jest niezmiernie skuteczna w zmniejszaniu nadciśnienia i zapobieganiu zatykania naczyń krwionośnych. Co więcej, łupina cebuli ma również właściwości przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające.
Niedoceniona łupina czyni wiele dobra
Cebula była lekiem prewencyjnym już podczas epidemii cholery i dżumy. Dziś, włączenie łupin do diety może znacznie zmniejszyć ryzyko najbardziej powszechnych chorób: układu sercowo-naczyniowego, raka okrężnicy, otyłości, cukrzycy typu 2 i problemów z układem trawiennym.
Cebula była lekiem prewencyjnym już podczas epidemii cholery i dżumy. Dziś, włączenie łupin do diety może znacznie zmniejszyć ryzyko najbardziej powszechnych chorób: układu sercowo-naczyniowego, raka okrężnicy, otyłości, cukrzycy typu 2 i problemów z układem trawiennym.
Nie tylko kwercetyna, ale również wysoka zawartość błonnika sprzyja zdrowiu. Nierozpuszczalny błonnik reguluje przemianę materii i eliminuje również toksyny, oczyszczając okrężnicę i normalizując poziom pH. W ten sposób zostaje zahamowany proces tworzenie komórek rakowych. Błonnik sprzyja ogólnemu zdrowiu i zmniejsza ryzyko wielu problemów zdrowotnych, w tym układu sercowo-naczyniowego, raka okrężnicy, otyłości i cukrzycy typu 2.
Cebula w diecie
Warto robić zapasy łupin cebuli w szklanym słoik, bo jest wiele pomysłów na to, jak je wykorzystać w kuchni. Jednym z nich jest napar, napój o silnie detoksykującym działaniu (łatwy w przygotowaniu). Wystarczy zaparzyć łupinę cebuli, odcedzić napar i wypić.
Warto robić zapasy łupin cebuli w szklanym słoik, bo jest wiele pomysłów na to, jak je wykorzystać w kuchni. Jednym z nich jest napar, napój o silnie detoksykującym działaniu (łatwy w przygotowaniu). Wystarczy zaparzyć łupinę cebuli, odcedzić napar i wypić.
Kolejny pomysł to cebulowa herbatka, aby ją przygotować łupiny cebuli, należy zalać wrzącą wodą i odczekać 15 minut. Kwercetyna ma właściwości uspokajające, dlatego napar najlepiej wypić przed snem.
Łupiny cebuli sprawdzą się również do zup i gulaszu. Pamiętajcie jednak o tym, że kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny spożywać łupiny cebuli w żadnej formie.
Może cię zainteresować także: Większość z nas popełnia ten błąd przy gotowaniu bobu. Mało osób wie, jak go dobrze przygotować
Źródło: polubione.com