
Reklama.
Jak pozbyć się mulistego smaku ryby?
Babcinym sposobem na smażenie karpia, by pozbyć się mulistego smaku, jest przyrządzenie odpowiedniej marynaty. Według tego domowego triku należy moczyć karpia w mleku całą noc. Dzięki temu po usmażeniu karp zyska bardziej maślany aromat.Innym sposobem na uzyskanie lepszego smaku ryby jest marynata z pora i cebuli. To przepis dla tych, którzy lubią rybę na ostro. Wystarczy na noc zostawić ją pod warstwą cebuli i pora.
Kolejny domowy trik na smaczniejszą rybę na wigilii to 5-godzinna kąpiel w wodzie z plasterkami cytryny. Po tym czasie rybę dokładnie osuszamy i dodatkowo skrapiamy już samym sokiem z cytryny i odkładamy jeszcze do lodówki na 2 godziny.
Wytapianie ości w rybie
Problemem w rybach są ości, których połknięcie sprawia ogromny dyskomfort, a w niektórych przypadkach może być to groźne. Warto wiedzieć, że rybne ości można wytopić. Wystarczy ponacinać mięso ryby co 2 cm jak najgłębiej. Dzięki temu podczas smażenia spora część ości się wytopi. W ten sposób możemy usmażyć karpia bez ości.