Po co ludzie wkładają do chlebaka ziemniaki i jabłka? Rezultat sprawi, że sam zaczniesz to robić

Agnieszka Miastowska
Wszelkie pieczywo najlepiej smakuje świeże i to wie każdy. Nic nie równa się ciepłym bułkom i chlebowi o chrupiącej skórce. Jednak mało kto ma czas codziennie rano biegać do piekarni. Chleb szybko czerstwieje, a my go wyrzucamy, marnując masę jedzenia i pieniędzy. Sprawdź, jak przechowywać chleb, żeby długo pozostawał smaczny i co zrobić z niego, gdy już stanie się suchy.
Jak nie marnować chleba? Włóż do chlebaka ziemniaka i jabłko Unsplash
1. Chleba kupuj tyle, ile potrzebujesz. Z zasady chleba nie powinniśmy kupować na zapas, na co dzień możemy iść do sklepu, a najlepiej zachowywać jego świeżość po prostu zjadając go w odpowiednim czasie. Warto kupować nawet pół bochenka albo stawiać na bułki, jeśli wiemy, że nie wykorzystamy całego pieczywa.

2. Jeśli chcesz zamrozić, zrób to, dopóki chleb jest świeży. Często z zamrożeniem czekamy do ostatniej chwili, chleb jest już na wpół czerstwy, gdy trafia do zamrażarki. To wielki błąd, bo zamrażać powinniśmy świeży chleb, by po odmrożeniu był niczym wyjęty z pieca. Jak to zrobić?


Wyjmujemy pieczywo z oryginalnego opakowania, jeżeli w takim zostało kupione. Najlepiej, jeżeli pokroimy chleb na kromki i zapakujemy je do osobnych woreczków. Mocno zawiążemy, dopilnowując, by do środka nie dostało się powietrze. Nie mrozimy dłużej niż kilka miesięcy. Sprawdź, także jak prawidłowo rozmrozić pieczywo.

3. Do chlebaka włóż ziemniaka lub jabłko. Mało kto wie o tym zaskakującym sposobie. Po pierwsze chleb powinniśmy przechowywać w chlebaku, a nie zawiązany w torebkę foliową. Po drugie, by zachować jego świeżość i zapobiec pleśni, wystarczy do chlebaka włożyć surowego obranego ziemniaka lub jabłko. Wchłoną wilgoć, a chleb pozostanie chrupki.

4. Odśwież i podpiecz chleb.To sposób, który sprawi, że chleb będzie jak dopiero co przyniesiony z piekarni. Skórkę chleba posmaruj mlekiem i włóż bochenek do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Skórka będzie chrupiąca, a po rozgrzanym chlebie idealnie rozsmaruje się nawet zmrożone masło.

5. Jeśli chleb już stał się czerstwy, nie wyrzucaj, a gotuj. Najgorsze co możemy zrobić to wyrzucić jedzenie. Z chleba nie pierwszej świeżości nadal możemy przygotować wiele przekąsek, dodatków do potraw, a nawet gotowych dań. Jakich?

Z zasuszonych bułek możemy zrobić domową tartą bułkę, z kromek chleba grzanki do zupy krem lub sałatki. Dobrym wykorzystaniem lekko czerstwego chleba jest także przygotowanie kanapek studenckich, czyli kromek obtoczonych w jajku z przyprawami i usmażonych.

Tak przygotowane "zapiekanki" można posypać startym serem albo ułożyć na wierzch podsmażony boczek, by stworzyć naprawdę
pożywne i rozgrzewające śniadanie. Poza wszelkimi tostami i zapiekankami z chleba możemy zrobić nawet zupę!

W garnku należy rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej czosnek i cebulę, następnie dołożyć pokrojony w kostkę chleb, podsmażone składniki należy zalać bulionem i gotować przez 15 minut. Na koniec wszystkie składniki zblendować. Dodać starty ser i udekorować pietruszką. Zero waste zupa krem gotowa!