Czas odczarować kulinarną panierkę. 7 zamienników bułki tartej na miarę masterchefa
Redakcja MamaDu
·3 minuty czytania
Publikacja artykułu:
Bułka tarta to nadal wyjątkowo popularny składnik, wykorzystywany jako panierka. Kiedyś mamy i babcie same suszyły najlepsze wypieki z lokalnej piekarni i kruszyły pieczywo na panierkę do mięsa, ryb czy kalafiora bądź krokietów. Dziś kupna bułka tarta nijak ma się jakością i smakiem do tej, której używano dawniej. Co więcej, lepszym zamiennikiem okazują się różne ziarna, płatki, nasiona czy orzechy. Te cuda potrafią odczarować smak niejednej potrawy.
Reklama.
Płatki owsiane i kukurydziane
Jednym z najpopularniejszych zamienników panierki w postaci bułki tartej są płatki. Jedni wykorzystują kukurydziane, inni owsiane, a jeszcze inni żytnie lub gryczane. Płatki należy rozdrobnić np. za pomocą blendera i wymieszać z ulubionymi przyprawami. Panierka z płatków kukurydzianych lub owsianych sprawdzi się zarówno do potraw drobiowych, rybnych, jak i warzyw.
Ryż zamiast bułki tartej do klopsów
Choć ryż raczej nie nadaje się jako panierka do schabowego czy krokietów to niewątpliwie w pewnym wypadku może zastąpić bułkę tartą. Do przyrządzenia klopsów, zamiast niej można użyć właśnie ryżu, któreyokaże się idealnie wiążącym całą masę składnikiem. Lepiej użyć w tym wypadku brązowej odmiany — z niższym indeksem glikemicznym i bogatszej w witaminy oraz składniki mineralne.
Panierka z bakłażana do mięsa
Warzywa, drób czy ryby można panierować również warzywną panierką z bakłażana. Wymaga to jednak trochę pracy i czasu, ale dla smaku i efektu warto poświęcić temu chwilę. W misce należy przyrządzić marynatę z 100 ml i 10 ml oliwy z oliwek i dodać do niej curry, granulowany czosnek i chilli. Bakłażana należy pokroić w bardzo cieniutkie plasterki i przenieść do miski z zaprawą.
Całość wylać do naczynia żaroodpornego i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Wyciągnąć, gdy plasterki bakłażana będą suche i przypominające w konsystencji chipsy. Następnie należy je rozkruszyć w blenderze i panierka gotowa.
Filet z kurczaka w panierce z parmezanu
Za panierkę mogą służyć nie tylko twarde składniki, ale jak się okazuje również parmezan. Do przygotowania takiej panierki trzeba użyć 4 łyżek płatków kukurydzianych, 1 jajka, 40 g sera parmezan oraz według uznania pieprzu i soli. Całość wymieszać i uzyskaną masą obtoczyć mięso i dać do smażenia lub pieczenia.
Zamiennik bułki tartej — słone przekąski
Może chipsy, precelki czy krakersy nie są najzdrowszym zamiennikiem bułki tartej, ale z pewnością dla zwolenników słonych dań idealnym. Przekąski można rozkruszyć, ugniatając je wałkiem jeszcze w paczce lub użyć do rozdrobnienia blendera. Filet drobiu lub ryby zamoczyć w jajku, a następnie w panierce z chipsów.
Panierka z orzechów i słonecznika
Zamiennikiem bułki tartej mogą być również rozmaite orzechy, a także słonecznik. Ciekawe smaki z potrawy można wydobyć, mieszając oba składniki, przyrządzając panierkę z orzechów i słonecznika. Kurczaka należy najpierw obtoczyć w mące, następnie w jajku, a na samym końcu w słoneczniku i skruszonych orzechach. Ten zamiennik tradycyjnej panierki z bułki sprawdzi się zarówno do ryb, drobiu, jak i warzyw.
Panierka z siemienia lnianego
Nasiona lnu są cenione za swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne. Co więcej, siemię lniane zaliczane jest do tzw. superfoods. Dzieje się tak ze względu na zawartość wielu minerałów, a przede wszystkim błonnika, lignanów i kwasów tłuszczowych omega-3. Panierka z siemienia lnianego w tym wypadku również sprawdzi się do wszystkich rodzajów potraw. Filet lub warzywo należy zamoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce, która składa się z siemienia lnianego, czosnku granulowanego, sypkiej cebuli oraz pieprzu i soli.