To chyba najbardziej znany produkt, który można znaleźć we wszystkich polskich domach. Jest podstawą każdego śniadania czy kolacji. Gdy go zabraknie, natychmiast biegniemy po niego do sklepu. Chodzi oczywiście o chleb. A może, zamiast odwiedzać piekarnie, spróbowalibyśmy sami upiec pieczywo?
Sytuacja związana z koronawirusem zmusiła nas do większej ostrożności i uwagi. Częściej kupujemy chleb opakowany, zamiast tego świeżego, który przecież mógł być przed chwilą przez kogoś dotykany. Przez to wielu z nas wpadło na pomysł, by samodzielnie upiec pieczywo. I tak zaczęła się swoista moda na pieczenie chleba. Jeśli też chcielibyście spróbować – oto trzy przepisy na trzy różne pieczywa.
Najprostszy przepis na chleb
Pieczenie chleba wcale nie jest trudne, a chleb domowej roboty smakuje dużo lepiej niż z piekarni. Przekonacie się, kiedy skorzystacie z poniższego przepisu.
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 10 dag świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- do wyboru: mak lub słonecznik
- 1 jajko
Sposób przygotowania
1. Zaczynasz od zrobienia rozczynu z ciepłej wody, łyżki mąki, cukru i drożdży. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy przykryty w misce, do czasu aż zacznie rosnąć.
2. Następnie, kiedy rozczyn trochę urośnie, wsypujemy do niego resztę mąki, sól i wyrabiamy ciasto. Najlepiej robić to rękami, by uzyskać jednolitą konsystencję.
3. Na zakończenie dodajemy olej. Później jeszcze przez chwilę wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, żeby wyrosło.
4. Z podanych składników wyjdą dwa bochenki chleba. Można ciasto od razu wyłożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek. Chleb, który wyrośnie w foremkach, smarujemy jajkiem rozbitym z wodą, a całość posypujemy makiem.
5. Chleb pieczemy przez 30-40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W trakcie pieczenia można przykryć chleb folią aluminiową, by za bardzo się nie przypiekł.
Chleb żytni
To przepis autorski Natalii z bloga kulinarnego wszystkiegoslodkiego.pl. Zrobienie tego chleba będzie wymagało od nas trochę więcej czasu i cierpliwości. Najbardziej czasochłonny jest zakwas, który musimy przygotować wcześniej.
Składniki
- 180 g zakwasu żytniego (400 g mąki żytniej razowej typ 2000, przegotowana wystudzona woda)
- 300 g mąki żytniej typ 720
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 10 g soli
- 330 ml przegotowanej wystudzonej wody
Sposób przygotowania
Pięć dni przed chęcią upieczenia ciasta musisz przygotować zakwas. W pierwszym dniu w większym słoiku wymieszaj ze sobą 100 g mąki żytniej razowej i 100 ml przegotowanej wody. Następnie całość przykryj folią. Pamiętaj, żeby zrobić w niej dziurkę tak, aby dochodziło do środka powietrze. Całość odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny.
Drugiego dnia dodaj 100 g mąki razowej i 100 ml przegotowanej wody. Całość wymieszaj, a następnie przykryj i odstaw do następnego dnia. Kolejnego dnia znów dodaj 100 g mąki razowej, ale tym razem mniej wody, bo 80 ml. Całość wymieszaj, przykryj i odstaw.
Czwartego dnia powtórz zabieg z poprzedniego dnia, a więć dodaj 100 g mąki i 80 ml wody. Wymieszaj i pozostaw na kolejne 24 h. Piątego dnia zakwas jest gotowy do zrobienia ciasta.
1. Wszystkie składniki poza ziarnami należy wymieszać tak, by się połączyły. Ważne jest, żeby nie wyrabiać ciasta, a jedynie je wymieszać.
2. Następnie przykrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy. Ciasto powinno znajdować się w temperaturze pokojowej. Pozostaw je do wyrośnięcia na kilka godzin (8-10).
3. Formę (najlepiej o wymiarach 20 x 11 cm) wysmaruj dokładnie masłem. Następnie zwilż dłonie wodą i przełóż wyrośnięte ciasto do formy. Wyrównaj je.
4. Wierzch ciasta posyp słoneczkiem lub innymi ulubionymi ziarnami. Przykryj formę folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin (znów na około 8-10).
5. Nagrzej piekarni do 220 stopni. Na najniższym poziomie ustaw naczynie żaroodporne, w którym będzie około 1 litra wody. Dzięki zaparowanemu piekarnikowi skórka chleba będzie chrupiąca, a nie twarda. Zdejmij folię z formy. Ostrym nożem zrób trzy nacięcia na wierzchu.
6. Formę z ciastem wstaw do zaparowanego piekarnika. Następnie piecz przez około 45-50 minut. Wyjmij chleb z piekarnika, a na koniec z formy. Poczekaj, aż chleb się wystudzi.
Chleb z ziołami
Jest to przepis autorki bloga mojewypieki.com. W przepisie został zawarty nieco innowacyjny pomysł na pieczenie chleba, biorąc pod uwagę części, na jakie zostanie podzielone pieczywo. Jest to tzw. chleb rwany.
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 i 1/2 łyżeczki drożdży suchych (10 g) lub 20 g drożdży świeżych
-1 łyżeczka soli
- 85 ml mleka
- 60 ml wody
- 55 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 2 duże jajka
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- pół łyżeczki suszonego oregano
- duża szczypta suszonego rozmarynu
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
Składniki na nadzienie:
- 40 g masła, roztopionego
- 6 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskę
Sposób przygotowania
1. Zaczynamy od wymieszania mąki pszennej z suchymi drożdżami. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto tak, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę i wkładamy do posypanej wcześniej mąką miski.
2. Całość przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość (mniej więcej 1,5 godziny). Foremkę keksową o wymiarach 22 x 12 cm smarujemy masłem i prószymy mąką.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm. Smarujemy ciasto roztopionym masłem, posypujemy równomiernie czosnkiem, bazylią i parmezanem. Kroimy na 5 poprzecznych pasów (10 x 30 cm). Każdy z nich kroimy jeszcze na 6 prostokątów (10 x 5 cm) i układamy na sztorc w formie. Całość przykrywamy i zostawiamy w cieple do ponownego wyrośnięcia na 45-60 minut.
4. Pieczemy w temperaturze 180 przez około 30 minut. Na koniec czekamy, aż chleb przestygnie.
Pamiętajmy o tym, że możemy modyfikować te przepisy. To jest jedynie baza, z której warto skorzystać, ale najważniejsze, żeby przygotowany chleb był pyszny właśnie dla nas.