Mrozisz pieczywo, ale czy robisz to dobrze? Pracownik piekarni zdradza niezawodne triki
Redakcja MamaDu
03 października 2019, 14:00·1 minuta czytania
Publikacja artykułu: 03 października 2019, 14:00
Mrożenie chleba to częsta praktyka. Wiele osób w taki sposób oszczędza czas i nie marnuje jedzenia, bo niedojedzone pieczywo może po prostu spokojnie "poczekać" w zamrażalniku. Czy możemy jednak wpłynąć na to, żeby po odmrożeniu było równie smaczne? Okazuje się, że tak.
Reklama.
Chleb po odmrożeniu ci nie smakuje? A może obawiasz się mrozić, bo "to już nie będzie to samo", co świeży bochenek? Pomocne mogą okazać się rady Franka Carollo, pracownika piekarni Zingerman's Bakehouse w stanie Michigan, która istnieje od 1992 roku.
Jak mrozić chleb?
Mężczyzna zaznacza, że w pierwszej kolejności musimy mieć pewność, że do woreczka z chlebem nie dostanie się powietrze. Dlatego:
– wyjmujemy pieczywo z oryginalnego opakowania, jeżeli w takim zostało kupione;
– najlepiej, jeżeli pokroimy chleb na kromki i zapakujemy je do osobnych woreczków;
– jeżeli mrozimy chleb w całości, to wkładamy go do dwóch plastikowych worków;
– mocno zawiązujemy.
Produkt najlepiej mrozić jak najszybciej po kupieniu. Im dłużej czekamy, tym mniej wilgoci pozostanie w pieczywie po odmrożeniu. Carollo zwraca również uwagę na czas mrożenia, który nie powinien przekroczyć kilku miesięcy, bo chleb się przemrozi – pojawią się na nim "suche" obszary. Wtedy nie będzie on już taki dobry.
Jak odmrażać chleb?
Pieczywo możesz najpierw wyjąć i poczekać aż samo się rozmrozi, a dopiero potem nagrzewać je przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Ważne, żeby rozmrażać chleb w opakowaniu!
Drugi sposób to umieszczenie zamrożonego chleba na 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Oczywiście bez opakowania.
Pamiętajmy również, że tak jak w przypadku innych produktów raz rozmrożonych, tak i chleba, nie można ponownie zamrażać.