Co jeść, by zajść w ciążę? W diecie na płodność jest kilka kluczowych składników

Marta Uler
To, co jemy ma ogromny wpływ na to, jak funkcjonuje nasz organizm. Nie chodzi tylko o naszą kondycję fizyczną i samopoczucie. Okazuje się, że dostarczanie sobie pewnych składników odżywczych przekłada się również na to, czy łatwiej, czy trudniej zachodzimy w ciążę. Sprawdź, co jeść, aby zwiększyć swoje szanse na urodzenie dziecka.
Dieta na płodność istnieje - są na to badania. Prawo autorskie: martinan / 123RF Zdjęcie Seryjne

Dieta na płodność


Dieta na płodność jest czymś, na co powinnyśmy zwracać szczególną uwagę podczas planowania potomstwa. Okazuje się, że niepłodność jest dziś poważnym problemem. Z danych Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego wynika, że cierpi na nią około 1,5 miliona par i liczba ta stale rośnie. Wynika to z wielu czynników – zanieczyszczone środowisko, permanentny stres, ale również zła dieta.


Jedzenie w pośpiechu sprawia, że nie przyswajamy wartości odżywczych z danego posiłku, lub robimy to w minimalnym stopniu. Ponadto często sięgamy po żywność przetworzoną, która nie dość, że jest uboga odżywczo, to jeszcze zawiera wiele szkodliwych substancji. Co więc jeść, by być zdrowym i bez problemów zajść w ciążę? W jakie produkty urozmaicić dietę, by poprawić swoją płodność?

Dieta na płodność – krok po kroku


Po pierwsze, kiedy chcemy zajść w ciążę, powinniśmy przyjrzeć się naszej diecie. Właściwy dobór składników odżywczych może korzystnie wpływać na płodność, zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Kiedy staramy się o ciążę, nasza dieta powinna opierać się na jak najmniej przetworzonych produktach i być bogata w antyoksydanty, które działają przeciwzapalnie. Uważa się, że optymalna jest dieta śródziemnomorska, która opiera się na:


A co szkodzi na płodność? Cóż, jest to dieta bogata w duże ilości szkodliwych tłuszczów, izomerów trans, chemicznych dodatków do żywności, takich jak konserwanty, cukrów prostych, sodu, a uboga w błonnik i witaminy. Właściwie wszelka żywność wysokoprzetworzona, działa na niekorzyść w przypadku płodności.

Po drugie, na etapie planowania ciąży warto unormować masę ciała. U kobiet, które w najbliższej przyszłości chciałyby zostać matkami, masa ciała nie powinna być ani za duża, ani zbyt mała. Specjaliści podają, że z wysoką masą ciała wiąże się nie tylko większe ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, czy nowotworów. Również wpływa ona na płodność.

U kobiet ze wskaźnikiem masy ciała (BMI) wyższym niż 24,9 może pojawić się wiele zaburzeń hormonalnych i problemy z owulacją. Niebezpieczna jest zwłaszcza otyłość brzuszna przebiegająca zwykle z insulinoopornością i hiperinsulinemią, gdyż zaburza ona zwykle pracę hormonów przysadki (TSH) i hormonu wzrostu. Jeśli zdecydowałaś, że chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów, pamiętaj: należy to robić stopniowo i bez dużych restrykcji. Gwałtowne spadki masy ciała również zaburzają pracę układu hormonalnego, ponadto wywołują w organizmie stres, a ten nigdy nie sprzyja zajściu w ciążę.

Medycyna potwierdza, że istnieje związek pomiędzy odżywianiem się a płodnością. Prawidłowo skomponowana dieta przed ciążą, wpłynie na zoptymalizowanie i unormowanie masy ciała. Spożywanie pełnowartościowych produktów i prowadzenie dobrze zbilansowanej diety wzmocni organizm, który lepiej przygotuje się na okres ciąży. Menu kobiety powinno być urozmaicone - najlepiej jadać 5 razy w ciągu dnia małe posiłki, składające się z chudego mięsa, ryb, roślin strączkowych, nabiału, warzyw i owoców.

Dieta na płodność a cykl menstruacyjny


Prawidłowa masa ciała i odpowiednio zbilansowana dieta są ważne z jeszcze jednego powodu - pomagają wyregulować cykl menstruacyjny. Dobrze działający układ rozrodczy to oczywisty warunek szczęśliwego poczęcia dziecka. Jeśli zdrowo się odżywiasz i masz regularne miesiączki, łatwo obliczysz moment owulacji i zajście w ciążę nie powinno być problematyczne.

Uwaga. Kobieta starająca się o dziecko powinna uzupełnić swoją dietę w kwas foliowy - najlepiej zacząć przyjmować po około 400 mg kwasu foliowego dziennie, już na 3 miesiące przed planowanym zajściem w ciążę. Suplementację kwasu foliowego zaleca się prowadzić do 12. tygodnia ciąży. Witamina kryjąca się pod nazwą kwas foliowy jest słabo przyswajalna z produktów spożywczych, dlatego trzeba ją zwykle dostarczać do organizmu w formie tabletek.

Co jeść, żeby zajść w ciążę - dieta na płodność dla kobiet



W diecie kobiety starającej się o dziecko powinny znaleźć się witaminy i cenne składniki mineralne. Nie do przecenienia jest witamina E - nazywana witaminą płodności, gdyż jej niedobór może prowadzić do zaburzeń w przebiegu ciąży, a nawet do poronień. Znajdziesz ją w olejach roślinnych, nasionach, orzechach (głównie laskowych), otrębach, niektórych owocach. Pamiętaj także o witaminach A i C, ze względu na ich właściwości antyoksydacyjne, a także D i z grupy B oraz o pierwiastkach, takich jak: selen, cynk, żelazo, magnez, jod.

Jeśli chcesz zajść w ciążę, dbaj o to, by w twojej diecie nie zabrakło pełnowartościowego białka, dobrej jakości tłuszczów roślinnych (na przykład z siemienia lnianego, migdałów i orzechów) oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych. Zamiast białych bułek wybieraj grahamki, a zamiast zwykłego makaronu ten ciemny, z pełnego przemiału. Jedz dużo surowych warzyw i owoców. Warto także uzupełnić dietę suplementacją kwasami omega-3.

Zwróć uwagę także na przyprawy – kurkuma, cynamon, oregano, pieprz, imbir, natka pietruszki, kardamon, ziarno czarnuszki, to istne bomby cennych witamin i minerałów. Na pracę przewodu pokarmowego, a tym samym na utrzymanie prawidłowej masy ciała wpływ mają także kiszonki – ogórki, kapusta, czy buraki oraz produkty fermentowane, takie jak kefir czy maślanka.

Co jeść, żeby zajść w ciążę - dieta na płodność dla mężczyzn


Tak jak kobiety przygotowują swój organizm na ciążę i do poczęcia dziecka, tak i panowie mogą zwiększyć szansę na zapłodnienie partnerki dzięki odpowiedniemu odżywianiu. Jadłospis przyszłego ojca powinien zawierać produkty bogate w składniki zwiększające żywotność i ruchliwość plemników. Będą to:
- witamina A,
- witamina C,
- witamina E,
- cynk,
- selen.

Niedobór witaminy E między innymi prowadzi u mężczyzn do zmniejszenia wydzielania hormonu gonadotropowego, co przyczynia się do zwyrodnienia plemników. Witaminę E znajdziemy w orzechach laskowych, olejach roślinnych, zarodkach pszenicy, żółtkach jaj, warzywach liściastych i w natce pietruszki.

Dieta rodziców a płeć dziecka


Można z pełnym przekonaniem powiedzieć, że istnieje dieta na płodność - dieta dla mężczyzn chcących zostać ojcami oraz dla kobiet przygotowujących się na ciążę. Warto wskazać, że dieta w pewnym stopniu może wpływać na płeć dziecka. Potwierdzają to badania prof. Josepha Stolkowskiego i dr Jacquesa Lorraina. Związek ten rzeczywiście istnieje, ale odpowiedni jadłospis musi zostać wdrożony co najmniej na 6 miesięcy przed planowanym zajściem w ciążę. Po zapłodnieniu nie ma znaczenia, co je przyszła mama - płeć jest już zapisana w genach płodu.

Chcąc urodzić chłopca, w diecie przed ciążą powinny znaleźć się takie pierwiastki jak sód i potas, w tym m.in. pomidory, ziemniaki, natka pietruszki oraz owoce cytrusowe, zawierające dużo witaminy C. Źródłem potasu są banany, pestki słonecznika, suszone figi, jabłka czy rodzynki i awokado. Dieta na dziewczynkę powinna być bogata w wapń i magnez, a ograniczać sód i potas. Zalecane produkty w diecie przyszłej matki to nabiał, orzechy, ryby, brokułu, szpinak i produkty pełnoziarniste.

Temat wpływu trybu żywienia na płodność kobiet i mężczyzn oraz na płeć dziecka poruszaliśmy już na łamach naszego serwisu w ramach artykułów: „Dieta przy biegunce u niemowlaka” oraz „Dieta a płeć dziecka”. Zapraszamy do lektury.

Może cię zainteresować także: https://mamadu.pl/166681,od-czego-zalezy-plec-dziecka-i-czy-mozna-zaplanowac-plec-dziecka