Jesteś w ciąży? Nie jedz za dwoje, tylko dla dwojga, czyli zdrowo zarówno dla mamy, jak i dziecka
TEKST POWSTAŁ W RAMACH WSPÓŁPRACY Z PZU ZDROWIE
14 maja 2015, 10:22·3 minuty czytania
Publikacja artykułu: 14 maja 2015, 10:22
W pierwszej ciąży przytyłam ponad trzydzieści kilogramów. Po pierwszych dziesięciu lekarz zastanawiał się, czy nie zadzwonić do mojego partnera, żeby zamknął lodówkę na kłódkę. A ja naprawdę dużo nie jadłam…
Reklama.
Tak mi się przynajmniej wydawało. Zwłaszcza, że nie miałam ochoty na słodycze, a świeże drożdżówki omijałam szerokim łukiem. Moją słabością był arbuz, potrafiłam jeść go niemal bez ograniczeń. Na szczęście po porodzie dość szybko wróciłam do starej, ale jakże lubianej wagi. Trudniej było po drugiej ciąży. Choć kilogramów mniej, ale nadal sporo, to zdecydowanie trudniej było je zrzucić. Dopiero później dowiedziałam się i wprowadziłam w życie zasadę, że jestem tym, co jem. Szkoda, że wcześniej nie byłam tego świadoma.
Jeśli jesteś przyszłą mamą, która dotychczas dbała o to jak się odżywia, to właściwie nie musisz się martwić. Warto jedynie pamiętać, że kobieta w ciąży potrzebuje około 300 kalorii więcej. Jednak jeśli tak jak dla mnie przed pierwszą ciążą, zdrowe nawyki żywieniowe nie mieszczą się w twoim słowniku, to jest to najlepszy moment na zmianę. Pamiętaj, że przez najbliższe miesiące dbasz nie tylko o swoje dobre samopoczucie, ale także o zdrowie własnego dziecka, które w tym przypadku staje się także tym, co jesz ty.
Oto 8 zasad, którymi należy się kierować w żywieniu podczas ciąży:
1. Regularnie spożywaj posiłki – to była moja pięta achillesowa. Kiedyś wydawało mi się, że dwa posiłki dziennie wystarczą. Natomiast, gdy zaczęłam jeść pięć razy dziennie w czasie ciąży, to nagle zaczęłam tyć. Problemem jednak nie była ilość jedzenia, tylko jego jakość.
2. Zwracaj uwagę na to, jakiej jakości produkty spożywasz. Jeśli masz dostęp do świeżych warzyw - korzystaj, podobnie z jajkami i mięsem. Unikaj sztucznych produktów, czy półproduktów. Poczytaj etykiety. Im mniej składników, im są prostsze, tym lepiej.
3. Jeśli piłaś dotychczas do 2,5 litra wody dziennie, to w trakcie ciąży nie musisz pić jej więcej. Dylemat zawsze budzi kawa. Otóż w niedużych ilościach możesz ją pić. Lekarze mówią, że do dwóch filiżanek dziennie. Podobnie jest ze spożywaniem herbaty, zwłaszcza zielonej i czerwonej.
4. Pij mleko, jeśli nie masz problemów z jego tolerancją. Najlepiej odtłuszczone. Jedz nabiał, gdyż to właśnie w nim znajdziesz najwięcej wapnia. Pamiętaj, że twaróg zawiera mniej wapnia niż żółty ser, a dziennie zapotrzebowanie na wapń w ciąży wynosi aż 1200 mg. Unikaj niebieskich serów pleśniowych, które może być siedliskiem bakterii.
5. Jedz ryby morskie. Są one bogatym źródłem żelaza i oczywiście tłuszczów Omega3.
6. Mięso (jeśli nie jesteś wegetarianką) lepiej jeść chude np. drób. To przede wszystkim źródło żelaza, którego zapotrzebowanie w czasie ciąży wzrasta dwukrotnie. Kobieta powinna je spożywać w niewielkiej ilości, ale codziennie. Unikać należy mięsa surowego i wędzonego.
7. Kilogram warzyw i owoców - nie ma w tym krzty przesady. W ciąży kobieta powinna jeść około pół kilograma warzyw i 400 gram owoców. Dostarczają one przede wszystkim mnóstwo witamin niezbędnych w czasie ciąży. Ważne jednak, żeby nie jeść przez cały czas tych samych produktów, tylko urozmaicać dietę.
[b]8. [/b ]Węglowodany w postaci ciast, ciasteczek i drożdżóweczek, to źródło energii i zguba ciążowa. Jedz produkty bogate w węglowodany, ale węglowodany złożone. Lepiej sięgnąć po ciastka owsiane i kanapkę z pełnoziarnistego chleba. Nie można zapominać o kaszach, ryżu i pełnoziarnistych makaronach. Słodycze jako cukry proste też są potrzebne i nie należy ich całkowicie unikać. Jednak lepiej kontrolować ich ilość.
Jak widać w czasie ciąży warto wprowadzić zasadę: Jedz dla dwojga, co dotyczy warzyw, owoców, produktów wielozbożowych, nabiału zawierającego wapń, mięsa bogatego w żelazo. Ciąża to wyjątkowy okres, gdy na wiele rzeczy można sobie pozwolić, także na podwójnie zdrowe odżywianie.