Rodzice, wychowując dzieci, szukają często sposobów na to, by dać im pewność siebie i szczęście, a przy okazji zadbać o ich zdrowie. Wielu uważa, że kluczem do sukcesu są empatia, spokój i prostota. Inni są zdania, że ważna jest mentalność i to, w jakiej kulturze wychowujemy dzieci. By znaleźć przepis na wychowanie szczęśliwych, zdrowych i spełnionych dzieci, warto spojrzeć na to, jak inni radzą sobie z rodzicielstwem.
O Japończykach na przykład mówi się, że wychowują jedne z najzdrowszych dzieci na świecie, które są też pewne siebie i znają swoją wartość. Ich sposób opiera się na stosowaniu shoku-iku, czyli metody pochodzącej z filozofii jedzenia. To połączenie dwóch słów, które oznaczają "jedzenie" i "rośnięcie", i które Japończycy odnoszą również do rodzicielstwa. Wychowując dzieci, stosują 4 zasady, które swój początek biorą w kuchni.
Japońscy pediatrzy zalecają rodzicom, by rozszerzając dietę niemowlakowi, dość wcześnie wprowadzali zasady zbilansowanych posiłków. W przypadku Japonii mówimy o misce ryżu i zupie miso (z dodatkiem warzyw i źródła białka, np. ryb). Dzięki temu maluch dostaje odpowiednią ilość witamin, minerałów i błonnika.
W przypadku polskich maluchów należy się stosować do wytycznych pediatrów oraz schematu żywienia niemowląt Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Chodzi jednak przede wszystkim o to, by zapewniać dziecku wszystkie składniki odżywcze i nie stosować diety eliminacyjnej (jeśli nie ma ku temu medycznych wskazań).
Jeśli maluchy codziennie jedzą zbilansowane posiłki, wypracowują zdrowe nawyki żywieniowe. W japońskich przedszkolach i szkołach dzieci uczą się również o tym, jak ważne jest zdrowe odżywianie oraz jaką wartość niesie ekologia w produkcji żywności. Edukacja oraz świadome odżywianie sprawiają, że dzieci są zdrowsze, spokojniejsze i pewniejsze siebie.
Większość dzieci w japońskich przedszkolach i szkołach korzysta z wyżywienia w placówce. Menu jest skomponowane przez dietetyków, a uczniowie czasami współpracują przy wydawaniu posiłków. Bywa też i tak, że dzieci przychodzą do palcówek z własnymi śniadaniówkami i wtedy nauczyciele zachęcają ich do rozmów (także z rówieśnikami) na temat zawartości pudełek.
To sprawia, że pora posiłku kojarzy się przyjemnie, otwiera też dzieci i młodzież na nowe smaki, zaszczepia w nich ciekawość związaną z jedzeniem i poznawaniem nowych potraw. Takie obcowanie z różnorodnością pomaga też pozbyć się niezdrowych nawyków związanych np. z fast foodami.
Uczniowie mają zwykle wytyczne, że posiłek w szkole/przedszkolu i/lub ten ze śniadaniówki musi zawierać porcję warzyw, ryb, nabiału i produktów zbożowych. Rozmowy podczas posiłków, zarówno w szkole z rówieśnikami, jak i w domu z rodziną, sprawiają, że zacieśniają się relacje, przez co dzieci zyskują też wiarę w samych siebie.
Japończycy mrożą warzywa i owoce oraz przygotowują z sezonowych produktów bazy, które można przechowywać. To upraszcza codzienne gotowanie i pozwala podawać dzieciom najlepszej jakości produkty, nawet wtedy, kiedy nie ma ich na straganach.
Świetnym sposobem jest robienie sosów, zup itp. z produktów, które są dostępne sezonowo: warzywa i owoce mają wtedy najwięcej witamin i składów mineralnych, ale są również najtańsze. Jeśli przygotowujemy latem dżemy, sosy warzywne i przeciery, mamy pewność, że zimą będziemy mogli podać dziecku produkty, które są zdrowe i mają wartości odżywcze, potrzebne mu do prawidłowego rozwoju.
To jeden z tych nawyków, który sprawia, że wszyscy jesteśmy zdrowsi, nie tylko dzieci. Japończycy od niemowlęcia podają dzieciom do picia wyłącznie wodę. Różne napoje, a nawet herbatki i zioła, są wprowadzane dopiero w późniejszym wieku, dzięki czemu woda stanowi dla nich podstawę. Od napojów gazowanych wielu po prostu stroni, uważając je za produkty wyjątkowo szkodliwe.
Jeśli Japończycy chcą dziecku zróżnicować źródło nawodnienia, zwykle podają świeżo wyciskane soki i koktajle na bazie owoców, warzyw i wody. To uczy zdrowego nawyku sięgania po wodę i koktajle na jej bazie zawsze, kiedy jesteśmy spragnieni.
Nawyk wypijania kilku szklanek wody nawadnia organizm i sprawia, że dużo lepiej pracuje cały organizm: także mózg. Dziecko, które traktuje wodę jako podstawowy produkt w swoim menu, ma szanse na lepsze zdrowie i rozwój, a za tym idzie również sprawność fizyczna, pewność siebie i zadowolenie z życia.
Źródło: cnbc.com
Czytaj także: https://mamadu.pl/155053,dzieci-w-japonii-nie-grymasza-bo-od-malego-ucza-sie-spokoju