Inflacja jest bezlitosna i czasami nie pomaga nawet karta Dużej Rodziny. Rosną ceny nie tylko kosmetyków czy ubrań, ale przede wszystkim podstawowych produktów spożywczych. W jaki sposób można oszczędzić na kupowaniu jedzenia? Wypróbuj te sposoby i zacznij działać.
Reklama.
Reklama.
Każdy z nas przynajmniej choć raz słyszał o tzw. paragonach grozy. Ceny jedzenia wciąż rosną i nie chodzi tylko o restauracje. Trzeba się nieźle natrudzić, aby trafić na dobre promocje w supermarketach. Jeśli chcemy oszczędzić na kupowaniu jedzenia, nie musimy ograniczać zakupów. Wystarczy zacząć planować posiłki i mądrze zarządzać swoim jedzeniem
Kupowanie hurtowo
Wiele osób ma tendencję do kupowania produktów w dużych ilościach, zwłaszcza tych, które łatwo się psują. Nie ma nic złego w wielosztukach czy zgrzewkach, ale jeśli zdecydujemy się na hurtowe zakupy, wybierajmy te z dłuższym terminem przydatności. Może to być np. majonez, fasola, kukurydza i groszek w puszce, a także wszelkie konserwy i produkty w zalewie.
Z kolei produkty sezonowe z krótszym terminem ważności, lepiej kupować na sztuki, w mniejszych ilościach. Pamiętajmy, żeby przechowywać je w odpowiednich warunkach. Dzięki temu jedzenie dłużej zachowa świeżość przez dłuższy czas.
Organizacja lodówki
Zorganizujmy swoją lodówkę w taki sposób, aby łatwo było zauważyć wszystkie produkty, z których korzystamy. Najlepiej nie chować produktów w tylnej części lodówki, bo wtedy łatwo o nich zapomnieć. Sprawdzajmy też daty przydatności do spożycia. Wbrew pozorom wiele produktów spożywczych jest wciąż zdatnych do spożycia nawet po długo otwarciu. Oczywiście pod warunkiem, że są prawidłowo przechowywane.
Jeżeli widzimy, że mamy zbyt dużo jedzenia, które może się zmarnować, podzielmy się nim z sąsiadami. Coraz częściej w miastach działają też miejsca, do których można przynieść nadwyżki jedzenia. Możesz też poszukać sąsiedzkich grup na Facebooku.
Wykorzystanie resztek
Zdarza się, że nasz portfel świeci pustką. Nie mamy pieniędzy na zakupy, ale i tak trzeba nakarmić rodzinę. Wtedy wykorzystajmy resztki dostępne w lodówce. Np. z warzyw można wyczarować pyszną zupę, a resztki mięsa wykorzystać do naleśników. Pozostawiony ryż, makaron, ser czy ananasa można dodać do sałatki. Aby nadać sałatce smak, wystarczy dodać ulubiony dressing, jajka, orzechy, owoce lub oliwki. Resztki ziemniaków wystarczy podsmażyć albo dodać do frittaty. To tylko kilka pomysłów, ale warto eksperymentować i tworzyć smaczne posiłki z tego, co akurat mamy pod ręką.