Pigwowiec: właściwości, zastosowanie, co niego zrobić, w ciąży
Pigwowiec nazywany jest polską cytryną. Fot. Karolina Grabowska z Pexels
REKLAMA
  • Pigwowiec nazywany jest polską cytryną, nie tylko przez kwaśny smak, ale też z powodu zawartości witaminy C i zastosowania.
  • Można dodawać go do herbaty lub zrobić marmoladę.
  • Pigwowiec wspiera nasz organizm w walce z wirusami, poprawia odporność i pozwala zachować młodość!
  • Pigwowiec to skarb

    Natura urządziła świat tak, że najbardziej służy nam jedzenie tego, co rośnie w naszej szerokości geograficznej. A pigwowiec to krzew wieloletni o niskich wymaganiach glebowych, który raz zasadzony służy całym pokoleniom.

    Latem pięknie i obficie kwitnie, jesienią owocuje. Te małe żółte "jabłuszka" nie nadają się do jedzenia prosto z krzewu, dlatego też wiele osób sadzi je tylko w celach ozdobnych. A szkoda, bo owoce można wykorzystać w swojej diecie i to z ogromną korzyścią dla zdrowia.

    logo
    Kwitnący pigwowiec wygląda imponująco, cały obsypany jest czerwono-pomarańczowymi kwiatkami. Fot. Julia Filirovska z Pexels

    Po pierwsze pigwowiec ma 52-96 mg witaminy C w 100 g. Warto jednak pamiętać, że dzięki zawartości bioflawonoidów ta witamina jest bardzo aktywna i dobrze się przyswaja. W pigwowcu znajdziemy też magnez, potas, cynk i fosfor, a także witaminy A, D, C, B1, B2, B3, B9. Pigwowiec poprawia odporność, nastrój i wpływa pozytywnie na układ krwionośny i nerwowy. 

    A do tego polifenole i nienasycone kwasy tłuszczowe. W dodatku dla większości z nas jest łatwodostępny i to za darmo. Znajdziemy go choćby na polskich osiedlach, rosnący między blokami. 

    Co zrobić z pigwowca

    Babcia zbierała pigwowiec po pierwszych przymrozkach, mówiła, że traci wówczas cierpkość, podobnie, jak jarzębina. Owoce należy dokładnie umyć i pokroić w kostkę, usuwając uprzednio gniazda nasienne. Warto pamiętać, że owoc jest bardzo twardy i zawiera dużo soku. Krojenie go powoduje więc sporo bałaganu. 

    Pokrojone owoce pigwowca przekładamy do szklanego słoika i zasypujemy cukrem, mniej więcej w proporcji 1:1. Cukier konserwuje owoce i inicjuje puszczanie soku. Po dwóch dniach miksturę można dodawać do herbaty.

    Z pigwowca można też robić dżemy i marmolady, należy wówczas długo smażyć je z cukrem na niewielkiej mocy palnika i często mieszać. Konfitura nadaje się zarówno do jedzenia, jak każda inna, jak i dodatek do herbaty zimowej. Można też dodać do niej nieco imbiru i cynamonu - nie ma lepszej!

    Pigwowiec na smak i zdrowie

    Pigwowiec można kupić też w formie suszonej, sproszkowanej... Spożywanie go w niewielkich ilościach wspiera odporność organizmu w okresie infekcji. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek. Witamina C to nie tylko młodość i odporność, ale też ogromne wsparcie w funkcjonowaniu organizmu i profilaktyka przeciwnowotworowa.

    Pigwowiec w ciąży

    Nie ma przeciwwskazań, aby do jednej herbatki dziennie dodać odrobinę soku czy łyżeczkę konfitury. Jednak jak w przypadku każdego innego preparatu (nawet naturalnego) o właściwościach leczniczych, warto skonsultować się z lekarzem i zachować umiar. 

    Warto pamiętać, że pigwowiec, rosnący lokalnie, w odróżnieniu od importowanych cytrusów nie wymaga silnych środków konserwujących na czas transportu. Pigwowiec znacznie rzadziej powoduje też alergie, więc może czas przerzucić się na polskie cytryny?

    Czytaj także: