
Pigwowiec to skarb
Natura urządziła świat tak, że najbardziej służy nam jedzenie tego, co rośnie w naszej szerokości geograficznej. A pigwowiec to krzew wieloletni o niskich wymaganiach glebowych, który raz zasadzony służy całym pokoleniom.
Latem pięknie i obficie kwitnie, jesienią owocuje. Te małe żółte "jabłuszka" nie nadają się do jedzenia prosto z krzewu, dlatego też wiele osób sadzi je tylko w celach ozdobnych. A szkoda, bo owoce można wykorzystać w swojej diecie i to z ogromną korzyścią dla zdrowia.
Po pierwsze pigwowiec ma 52-96 mg witaminy C w 100 g. Warto jednak pamiętać, że dzięki zawartości bioflawonoidów ta witamina jest bardzo aktywna i dobrze się przyswaja. W pigwowcu znajdziemy też magnez, potas, cynk i fosfor, a także witaminy A, D, C, B1, B2, B3, B9. Pigwowiec poprawia odporność, nastrój i wpływa pozytywnie na układ krwionośny i nerwowy.
A do tego polifenole i nienasycone kwasy tłuszczowe. W dodatku dla większości z nas jest łatwodostępny i to za darmo. Znajdziemy go choćby na polskich osiedlach, rosnący między blokami.
Co zrobić z pigwowca
Babcia zbierała pigwowiec po pierwszych przymrozkach, mówiła, że traci wówczas cierpkość, podobnie, jak jarzębina. Owoce należy dokładnie umyć i pokroić w kostkę, usuwając uprzednio gniazda nasienne. Warto pamiętać, że owoc jest bardzo twardy i zawiera dużo soku. Krojenie go powoduje więc sporo bałaganu.
Pokrojone owoce pigwowca przekładamy do szklanego słoika i zasypujemy cukrem, mniej więcej w proporcji 1:1. Cukier konserwuje owoce i inicjuje puszczanie soku. Po dwóch dniach miksturę można dodawać do herbaty.
Z pigwowca można też robić dżemy i marmolady, należy wówczas długo smażyć je z cukrem na niewielkiej mocy palnika i często mieszać. Konfitura nadaje się zarówno do jedzenia, jak każda inna, jak i dodatek do herbaty zimowej. Można też dodać do niej nieco imbiru i cynamonu - nie ma lepszej!
Pigwowiec na smak i zdrowie
Pigwowiec można kupić też w formie suszonej, sproszkowanej... Spożywanie go w niewielkich ilościach wspiera odporność organizmu w okresie infekcji. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek. Witamina C to nie tylko młodość i odporność, ale też ogromne wsparcie w funkcjonowaniu organizmu i profilaktyka przeciwnowotworowa.
Pigwowiec w ciąży
Nie ma przeciwwskazań, aby do jednej herbatki dziennie dodać odrobinę soku czy łyżeczkę konfitury. Jednak jak w przypadku każdego innego preparatu (nawet naturalnego) o właściwościach leczniczych, warto skonsultować się z lekarzem i zachować umiar.
Warto pamiętać, że pigwowiec, rosnący lokalnie, w odróżnieniu od importowanych cytrusów nie wymaga silnych środków konserwujących na czas transportu. Pigwowiec znacznie rzadziej powoduje też alergie, więc może czas przerzucić się na polskie cytryny?