
Reklama.
Przepis na konfiturę z jarzębiny
Składniki konfitury z owoców jarzębinyJak przygotować konfiturę z jarzębiny
Owoce oddzielamy od gałązek i na miseczce zalewamy wodą, pozbywamy się wszystkich zanieczyszczeń, a następnie przekładamy na durszlak i ponownie opłukujemy. Po odsączeniu przekładamy owoce jarzębiny do garnka z grubym dnem i dolewamy szklankę wody. Podgrzewamy około 15 min na niewielkiej mocy palnika. Dodajemy cukier. W czasie smażenia usuwamy z garnka pianę, która powstaje na wierzchu.Staramy się mieszać, potrząsając garnkiem, aby jarzębinowe kuleczki się nie rozpadły. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy do garnka obrane i drobno pokrojone jabłka. Smażymy chwilę, aż jabłka się rozpadną i zdejmujemy garnek z kuchenki. Odstawiamy na kilka godzin, aby konfitura z jarzębiny ostygła. Po czym znów podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż zacznie wrzeć. Znowu studzimy.
Czynność podgrzewania i studzenia jarzębinowej konfitury powtarzamy co najmniej cztery razy. Jednak staramy się nie mieszać intensywnie, aby nie uszkodzić jarzębiny. Gorącą konfiturę przekładamy do niewielkich słoiczków. Świetnie pasuje do herbaty, mięs i serów, z powodzeniem zastąpi w tej roli kosztowną żurawinę.
Na surowo owoce jarzębiny nie są smaczne, charakteryzuje je cierpko-kwaśny smak, jednak świetnie sprawdzają się w przetworach. Do konfitury, zamiast kwaśnych jabłek można użyć także słodkich gruszek, które sprawiają, że finalny produkt jest słodszy i bardziej kremowy.
Dlaczego warto robić przetwory z jarzębiny
Jarzębina, choć w polskich domach wykorzystywana głównie do celów dekoracyjnych jest bardzo bogata w witaminę C i A, a także garbniki. Świetnie zapobiega infekcjom i wspomaga organizm w walce z wirusami i bakteriami. Jarzębina, podobnie jak żurawina wspomaga także pracę układu moczowego. Wspiera też pracę układu pokarmowego i pomaga na przewlekłe biegunki.Na surowo owoce jarzębiny nie są smaczne, charakteryzuje je cierpko-kwaśny smak, jednak świetnie sprawdzają się w przetworach. Do konfitury, zamiast kwaśnych jabłek można użyć także słodkich gruszek, które sprawiają, że finalny produkt jest słodszy i bardziej kremowy.
Z owoców jarzębiny można zrobić także nalewkę, sok do herbaty czy mus. W niektórych źródłach eksperci podają, aby przed przetwarzaniem jarzębinę zamrozić. Ale równie dobrze można zebrać owoce po pierwszych przymrozkach. Wybierzmy jednak uważnie miejsce zbiorów, z dala od ruchliwych ulic i upraw przemysłowych.
Może cię zainteresować także: Twarda, idealna do herbaty. Nie przegap sezonu na "polską cytrynę" (i zamknij ją w słoiku!)