
Reklama.
Witamina C w ciąży
W ciąży można brać witaminę C. Witamina C jest w ciąży nie tylko bezpieczna, ale przede wszystkim potrzebna. Dla wzmocnienia odporności przyszłej mamy, przeciwdziałaniu niedoborom wapnia i żelaza, a także dla prawidłowego rozwoju płodu.Może cię zainteresować także: Dla dwojga, a nie za dwoje. Dieta w ciąży – wszystko, co musisz wiedzieć
Kluczowe jest jednak jej odpowiednie dawkowanie. Obawy przyszłych mam co do spożywania kwasu askorbinowego biorą się stąd, że nadmiar witaminy C w czasie ciąży może prowadzić do wielu skutków ubocznych.
Nadmiar witaminy C w ciąży
Przekroczenie bezpiecznej dawki witaminy C w ciąży może skutkować całym szeregiem skutków ubocznych. Dzieje się tak, ponieważ wraz ze wzrostem podaży witaminy C, maleje zdolność organizmu do przyswojenia dawki tego składnika. Nie ma natomiast badań na temat tego, jak przedawkowanie witaminy C długofalowo wpływa na stan ciężarnej i dziecka.Do objawów przedawkowania witaminy C w ciąży należy:
Niedobór witaminy C w ciąży
Niedobór witaminy C w czasie ciąży może oczywiście doprowadzić do obniżenia odporności ciężarnej na wszelkie bakterie i wirusy, co pozbawi ją w dużej mierze bariery ochronnej. Co więcej, niedobór witaminy C w ciąży może prowadzić do obrzęków związanych z wyższym ciśnieniem krwi, a nawet anemii.Ponieważ żelazo wchłania się lepiej dzięki witaminie C. Poza tym mała ilość witaminy C dla kobiet w ciąży może oznaczać też niską masę urodzeniową dziecka czy przedwczesny poród. Niedobór kwasu askorbinowego może mieć negatywny wpływ na rozwój postnatalny dziecka.
Zalecana dawka witaminy C w ciąży
Przeciętna osoba dorosła powinna spożywać 70 mg witaminy C dziennie, to dawka, która zminimalizuje ryzyko zachorowania na szkorbut. W przypadku ciężarnych zalecenia mówią o 80 mg witaminy C dziennie.Co ma najwięcej witaminy C?
Witaminę C możemy oczywiście suplementować w formie tabletek czy kropli, jednak w czasie ciązy nie wolno robić tego na własną rękę. Dlatego wiedzieć, jakie produkty spożywcze mają jej najwięcej. A najwięcej witaminy C ma natka pietruszki, warto włączyć ją jako dodatek do dań lub koktajli.Poza tym wysoki poziom witaminy C znajdziemy w pomelo, zielonej i czerwonej papryce, cytrynie, rokitniku, grejpfrucie czy czarnych porzeczkach. Brukselka, kalarepa, brokuły, kapusta, szpinak, jabłka czy truskawki także są dobrym źródłem łatwo przyswajalnej witaminy C.
Może cię zainteresować także: Nie mówmy Polkom, że jest bezpieczna granica. Naprawdę dałabyś dziecku wino?