Te kotleciki to moja tajna broń na przemycenie dzieciom jak największej porcji warzyw w posiłku. Świetnie nadają się też w podróży, a nawet jako element śniadaniówki na cały dzień poza domem.
Jest w nich mięso drobiowe, wiele warzyw i ryż, więc są bardzo pożywne i sycące. W jednym pulpeciku mamy właściwie zawarte tyle, że spokojnie można nimi zastąpić cały obiad. No i zamiast smażyć na tłuszczu, można je też upiec, więc będą wyjątkowo niskokaloryczne i idealne, jeśli chcesz zgubić parę kilogramów.
Drobiowe kotleciki warzywne – przepis
Aby przygotować porcję na obiad dla około 4 lub 5-osobowej rodziny, będziesz potrzebować:
Ugotuj paczkę ryżu i ostudź ją. Posiekaj na drobną kostkę cebulę, pokrój w małe krążki pora i zetrzyj na drobnych oczkach marchewkę. Wszystkie warzywa i ryż umieść w dużej misce, posiekaj drobno pęczek koperku i też wrzuć do miski.
Dodaj do nich mięso mielone i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj na masę – tak jak w przypadku klasycznych kotletów mielonych. Formuj z mięsa i warzy niewielkie kotleciki i obtocz je w tartej bułce. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto z każdej strony.
Zamiast smażenia, kotleciki warzywne można też upiec w piekarniku – dzięki temu unikniesz smażenia i nadmiaru tłuszczu. By pulpeciki upiec, ułóż je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz je przez ok. 30-40 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni. Świetnie smakują w towarzystwie mizerii lub zasmażanych buraczków.