logo
Kotleciki drobiowe z dużą ilością warzyw w środku mogą być całym posiłkiem w podróży czy w śniadaniówce. archiwum prywatne
Reklama.
  • Jeśli twoje dziecko kręci nosem na warzywa, spróbuj mu je przemycić w postaci takich kotlecików drobiowych. Są lekkie, pełne warzyw i bardzo sycące.
  • Same drobiowo-warzywne kotleciki mogą zastąpić całe danie, bo zawierają dużo warzyw oraz ryż, dzięki temu świetnie sprawdzą się też w podróży czy śniadaniówce do szkoły.
  • Zamiast smażenia możesz wybrać wersję bardziej fit - upiecz kotleciki w piekarniku.
  • Te kotleciki to moja tajna broń na przemycenie dzieciom jak największej porcji warzyw w posiłku. Świetnie nadają się też w podróży, a nawet jako element śniadaniówki na cały dzień poza domem.

    Jest w nich mięso drobiowe, wiele warzyw i ryż, więc są bardzo pożywne i sycące. W jednym pulpeciku mamy właściwie zawarte tyle, że spokojnie można nimi zastąpić cały obiad. No i zamiast smażyć na tłuszczu, można je też upiec, więc będą wyjątkowo niskokaloryczne i idealne, jeśli chcesz zgubić parę kilogramów.

    Drobiowe kotleciki warzywne – przepis

    Aby przygotować porcję na obiad dla około 4 lub 5-osobowej rodziny, będziesz potrzebować:

  • 600 g mięsa mielonego (drobiowe lub łopatka)
  • 1 dużej marchewki
  • pół cebuli
  • 1 pora
  • 1 paczki ryżu
  • 1 pęczka koperku
  • 2 jajek
  • soli i pieprzu do smaku
  • bułki tartej do obtoczenia
  • tłuszczu do smażenia
  • Ugotuj paczkę ryżu i ostudź ją. Posiekaj na drobną kostkę cebulę, pokrój w małe krążki pora i zetrzyj na drobnych oczkach marchewkę. Wszystkie warzywa i ryż umieść w dużej misce, posiekaj drobno pęczek koperku i też wrzuć do miski.

    logo
    archiwum prywatne

    Dodaj do nich mięso mielone i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj na masę – tak jak w przypadku klasycznych kotletów mielonych. Formuj z mięsa i warzy niewielkie kotleciki i obtocz je w tartej bułce. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto z każdej strony.

    logo
    archiwum prywatne

    Zamiast smażenia, kotleciki warzywne można też upiec w piekarniku – dzięki temu unikniesz smażenia i nadmiaru tłuszczu. By pulpeciki upiec, ułóż je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piecz je przez ok. 30-40 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni. Świetnie smakują w towarzystwie mizerii lub zasmażanych buraczków.

    Czytaj także: