Barszcz czerwony bez uszek z grzybami
Do czerwonego barszczu zamiast uszek z grzybami mozemy dodać m.in. ser kozi i bryndzę. fot. Pexels
Reklama.
  • Tradycyjnym dodatkiem do barszczu czerwonego są uszka z grzybami lub kapustą. Wiele osób z nich rezygnuje m.in. ze względu na to, że są ciężkostrawne.
  • Zamiennikiem uszek mogą być m.in. fasola lub ravioli.
  • Popularnym dodatkiem do zup jest kozi ser. Trzeba jednak pamiętać, że dla niektórych może być zbyt gorzki i mocno zmieniać smak potrawy.
  • Obowiązkowy punkt wigilii

    Macie w planach przygotowanie czerwonego barszczu na święta, ale nie przemawiają do was uszka z grzybami, które nie wszystkim smakują, a do tego są dość ciężkostrawne? Na szczęście można je łatwo zamienić i nadać potrawie zupełnie nowego smaku.

    1. Biała fasola

    W niektórych rejonach Polski to tradycyjny dodatek do czerwonego barszczu. Jest nieco ciężkostrawny, więc jeśli szukacie alternatywy dla uszek z grzybami właśnie z tego względu, to biała fasola nie będzie najlepszym zamiennikiem. Sprawdzi się jednak w przypadku osób, które unikają glutenu lub po prostu nie lubią grzybów.
    Do barszczu czerwonego możemy dodać zarówno fasolę z puszki, jak i samodzielnie ją ugotować, a przed podaniem dodać do barszczu. Zdecydowanie polecamy drugą opcję.
    logo
    fot. Pixabay

    2. Ser kozi

    To zdecydowanie najzdrowszy dodatek do barszczu czerwonego – mówi się, że ser kozi ma strukturę chemiczną przypominającą mleko matki, więc silnie oddziałuje na układ odpornościowy. Świątecznej potrawie nada gorzki posmak. Najlepiej sprawdzi się miękki ser kozi, który należy dodać do zupy chwilę przed podaniem. Jako alternatywę dla sera koziego, niektórzy używają bryndzy.
    logo
    fot. Pixabay

    3. Ravioli ze szpinakiem

    Choć z początku połączenie smaku czerwonego barszczu ze szpinakiem wydaje się zaskakujące, to taki duet zdecydowanie przypadnie do gustu najmłodszym. Ravioli, podobnie jak uszka z grzybami, możemy zaserwować już w barszcz lub na osobnym talerzyku.

    4. Grzanki

    Grzanki są popularnym dodatkiem do wielu zup, a coraz więcej osób dodaje ich także do wigilijnego barszczu. Przygotujemy je z dowolnego chleba, podpiekając go chwilę w piekarniku lub smażąc na patelni. Nie musimy grzanek kroić w kostkę – jednak decydując się na większe grzanki, dobrze jest je doprawić kminkiem i czosnkiem.

    5. Paluchy z ciasta francuskiego

    Najbardziej uniwersalnym i najmniej wpływającym na smak barszczu dodatkiem będą paluchy z ciasta francuskiego. Dobrze komponują się paluchy z dodatkiem kminu i soli, których trzeba dodać do ciasta przed pieczeniem.