Jak temu zapobiec? Kurczaka, zamiast odgrzewać, warto spożyć na zimno, bez ponownego podgrzewania, np. wykorzystać do sałatki. Inne mięsa przetworzone często
zawierają konserwanty, dzięki którym dłużej są świeże. Podczas ich ponownej obróbki termicznej uwalniają się szkodliwe substancje, np. szkodliwy cholesterol, który prowadzi do wieńcowej choroby serca.
5. Ryż
Odgrzewany ryż może prowadzić do niestrawności, ale jest to zależne od tego, jak był przygotowany za pierwszym razem. W ryżu mogą rozwijać się zarodniki bakterii, które po ugotowaniu nadal mogą się rozwijać i namnażają się po ostygnięciu ryżu (jeśli nie schowasz go do lodówki). Odgrzewanie tylko utrzymuje je przy życiu, przez co trzeba się liczyć z
wymiotami i biegunką po spożyciu ponownie gotowanego ryżu.
6. Ziemniaki
Tracą swoją jędrną konsystencję i stają się gumowe lub sypkie. Tracą swój pierwotny smak i robią się często rozmięknięte. A do tego wiele z ich pierwotnych wartości odżywczych ulega rozpadowi i mogą stać się toksyczne, bo rozwiną się na nich bakterie wywołujące
zatrucie jadem kiełbasianym – podobnie jak w przypadku ryżu.
7. Jajka
Po ponownym odgrzewaniu jajka tracą smak i wiele z wartości odżywczych. Stają się gumowe i mogą uwalniać się z nich toksyny, które są naprawdę groźne dla zdrowia. Takie jajka po ponownej obróbce termicznej są również
bardzo ciężkostrawne. Toksyczne właściwości nie dotyczą jajek, gdy te są np. tylko składnikiem jakiegoś sosu czy zupy, ale mogą być realnie groźne np. w odgrzewanym omlecie.