Reklama.
Istnieje jednak szereg potraw, które po prostu nie nadają się do mrożenia. Poddane temu procesowi tracą smak, wartości odżywcze albo po prostu ich właściwości nie pozwalają na mrożenie. Oto 7 produktów, których nie powinnaś mrozić:
1. Jajka
Mrożenie całych jajek grozi niestety pęknięciem skorupki, więc raczej odradzamy to robić. Nie należy też mrozić ugotowanych jajek, bo stają się gumowe, twarde i niesmaczne. Można za to mrozić np. same białka jajka lub same żółtka w plastikowych pojemnikach, gdy zostaną ci z pieczenia jakiegoś ciasta. Należy je jednak w niedługim czasie rozmrozić i wykorzystać.2. Produkty, które były już raz zamrożone i się rozmroziły
Jeśli zepsuła się zamrażarka lub w domu nie było prądu i większość produktów zamrożonych rozmroziła się – nie wolno ich zamrażać ponownie. Nie można też ponownie zamrażać rozmrożonych, ale niewykorzystanych produktów. Proces mrożenia nie zabija bowiem drobnoustrojów i kiedy np. mięso rozmrozi się, mikroorganizmy namnażają się w szybkim tempie. Dlatego też rozmrożone mięso zawsze trzeba poddać obróbce termicznej, by pozbyć się bakterii i nie nabawić się zatrucia pokarmowego. Jedyną opcją ponownego zamrożenia takiego produktu, jest poddanie go obróbce termicznej: pieczeniu czy gotowaniu i dopiero powtórne zamrożenie. Trzeba jednak zaznaczyć, że powtórne mrożenie niesie ryzyko utraty wielu wartości odżywczych i smaku posiłku.3. Warzywa i owoce z dużą zawartością wody
Podczas zamrażania owoców i warzyw, które mają w składzie dużo wody, tworzą się z niej kryształki, które rozrywają błony komórkowe owocu czy warzywa. Przez to po rozmrożeniu produkty tracą twardość i jędrność. Jeśli planujemy mrozić np. owoce na koktajle, to zmiana konsystencji po rozmrożeniu nie przeszkadza. Do mrożenia nie nadają się: ogórek, pomidor, sałata, rzodkiewka, surowa kapusta. Natomiast z owoców to jabłka, kiwi, arbuz, melon, pomarańcze, cytryny, limonki i winogrona.4. Majonez czy śmietana
Te produkty po rozmrożeniu tracą swoją pierwotną konsystencję, rozwarstwiają się. Dzieje się tak przez zawartą w nich wodę, która po zamrożeniu zwiększa swoją objętość i wypycha cząsteczki produktu właściwego.5. Ugotowany ryż, ziemniaki i makaron
Produkty z dużą zawartością skrobi po rozmrożeniu mają zmieniony smak i konsystencję. Ziemniaki stają się suche i sypkie, makaron i ryż jakby były rozgotowane, mają konsystencję papki - szczególnie jeśli zamrozimy je w sosie czy zupie.6. Nabiał – szczególnie miękkie sery jak ricotta, mozzarella czy mascarpone
Sery w procesie mrożenia wysychają i rozwarstwiają się, tracą też przy tym swoje wartości. Podobnie jest z mlekiem, jogurtami czy sosami na bazie z jogurtów i śmietany. Jedyna opcja na zamrożenie sera, to starcie go na tarce i używanie w takiej formie do posypywania potraw, np. spaghetti czy pizzy.7. Napoje w szklanych butelkach
Podczas mrożenia napoje zwiększają swoją objętość, więc rozsadzają szklane butelki, w których się znajdują. Napój rozleje się po zamrażarce, a kawałki szkła mogą ją uszkodzić. Soki w plastikowych butelkach też nie nadają się do mrożenia – często po rozmrożeniu rozwarstwiają się.Może cię zainteresować także: Mrozisz mięso w małych kawałkach i przechowujesz dłużej niż miesiąc? Większość popełnia ten błąd