Fot. Pixabay / [url=https://pixabay.com/pl/dzieci-r%C4%99ce-laktacja-dziecko-921037/]mariagarzon[/url] / [url=https://pixabay.com/service/terms/#usage]CC0 Public Domain[/url]
Fot. Pixabay / [url=https://pixabay.com/pl/dzieci-r%C4%99ce-laktacja-dziecko-921037/]mariagarzon[/url] / [url=https://pixabay.com/service/terms/#usage]CC0 Public Domain[/url]
Reklama.
Karmienie dziecka butelką wydaje się niezwykle łatwe. Jednak z pozoru proste przygotowanie mieszkanki sprawia niektórym rodzicom wiele problemów. Istnieją pewne zasady, dzięki którym karmienie butelką stanie się szybkie, proste, a przede wszystkim bezpieczne dla malucha.
1. Higiena
Bardzo ważne jest stosowanie podstawowych zasad higieny podczas przygotowywania mieszanki, dlatego przede wszystkim umyj ręce. Butelki, smoczki i inne akcesoria powinny być wcześniej wysterylizowane, bądź wygotowane – czyste i gotowe do użycia. Jeśli używasz plastikowych butelek pamiętaj, by regularnie wymieniać je na nowe. Bez zastanowienia wyrzuć te, które są porysowane od wewnątrz (skutek zwykłego, częstego mycia). Szklane butelki faktycznie są droższe, jednak posłużą przez cały okres karmienia.
2. Akcesoria
Jeśli karmisz dziecko wyłącznie butelką warto mieć ich więcej. Najlepiej, żeby były także różnej pojemności. To samo tyczy się smoczków – miej ich kilka, dostosowanych do wieku dziecka. Na rynku dostępne są specjalne butelki i smoczki, stworzone dla dzieci cierpiących z powodu kolek.
3. Termin ważności
Każda mieszanka ma określoną na opakowaniu datę ważności. Co ciekawe, po otwarciu powinno się ją wykorzystać w przeciągu tygodnia, ze względu na namnażające się bakterie.
4. Odmierzanie
Stosuj tylko i wyłącznie miarkę dołączoną do opakowania. Mleka modyfikowanego dosypuj do wody tyle, ile zaleca producent. Nie ubijaj proszku, ani nie nabieraj czubatej miarki. Nie dosypuj kaszek, jeśli producent nie zaleca, by były przygotowywane na mleku modyfikowanym, a jedynie na samej wodzie.
5. Woda
Woda mineralna zupełnie odpada, jej skład może mieć dramatyczny wpływ na nerki malucha. Stosuj przegotowaną, źródlaną wodę. Staraj się też nie zmieniać wcześniej wybranej marki – dziecko może marudzić, gdy wyczuje inny smak.
6. Temperatura
Nigdy nie wolno gotować przyrządzonego już do spożycia mleka modyfikowanego, ponieważ traci w ten sposób cenne wartości odżywcze. Przed podaniem sprawdź czy pokarm nie jest zbyt ciepły dla dziecka.

7. Regularność

Maluch, będący wyłącznie na butelce nie powinien być karmiony w ciągu dnia na żądanie, ponieważ jego płacz nie zawsze wynika z głodu. Trzygodzinne przerwy między posiłkami są wystarczające. Regularność pomoże także szybciej nadać dniu odpowiedni rytm.
8. Resztki
Mleko, które zostało nie nadaje się do ponownego spożycia. Należy je jak najszybciej wylać i wysterylizować butelkę. Jeśli akurat nie masz takiej możliwości – wylej resztki mleka i opłucz butelkę ciepłą wodą.
9. Pozycja
Karmienie dziecka, trzymając je w ramionach pomaga nawiązaniu bliskości, ale także jest po prostu wygodną pozycją do karmienia. Nigdy nie podawaj dziecku butelki, gdy leży płasko na pleckach – istnieje duże ryzyko zakrztuszenia.
Najczęściej popełniane błędy
1. Usypianie przy butelce – grozi nie tylko zakrztuszeniem, ale także próchnicą. W najlepszym przypadku skończy się męczącym nawykiem, z którym później trzeba walczyć.
2. Zagęszczanie lub rozcieńczanie pokarmu – w pierwszym wariancie obciąża nerki, układ trawienny, a drugim może doprowadzić do niedożywienia.
3. Przekarmianie – nie każdy płacz oznacza głód. Schemat żywienia niemowląt jest jasny i choć każde dziecko jest inne, warto skonsultować z lekarzem ilości spożywane przez malucha.
4. Zwiększanie otworu smoczka – poszerzanie dziurki na własną rękę może się skończyć tragicznie – grozi nie tylko zakrztuszeniem z powodu dużej, niekontrolowanej ilości przepływającego pokarmu, ale także zadławieniem fragmentem silikonu, bądź gumy, jeśli nieumiejętnie zrobiliśmy dziurkę. Przepływ smoczka jest najczęściej dostosowany do wieku dziecka i tego należy się trzymać.
5. Zostawianie mleka na później, czyli karmienie dziecka nieświeżą mieszanką, z namnożonymi bakteriami – możliwe zatrucie.
6. Zła woda – nigdy nie używaj nieprzegotowanej wody z kranu.