Magnez warto też przyjmować w posiłkach.
Dużą zawartością magnezu charakteryzują się:
migdały
banany
fasola
brokuły
orzechy
siemię lniane
zielone warzywa
mleko
płatki owsiane
pestki dyni
nasiona sezamu, soi i słonecznika
kukurydza
Są też składniki, których raczej nie powinno się łączyć z witaminą D. Wchłanianie witaminy D jest gorsze w połączeniu z lekami przeciwpadaczkowymi, ryfampicyną, cholestyraminą, parafiną ciekłą, tiazydami, glikozydami naparstnicy i glikokortykosteroidami.
Witamina D a depresja
Duże dawki witaminy D może zalecić lekarz, gdy mamy jej niedobór albo odczuwamy ogólny spadek nastroju. Istnieją też sygnały, które mówią o zbawiennym wpływie dużych dawek witaminy D podczas depresji i
leczenia stanów depresyjnych (wspiera też działanie antydepresantów).