Sok owocowy nie jest źródłem błonnika. Wiemy, jak to zmienić.
Sok owocowy nie jest źródłem błonnika. Wiemy, jak to zmienić. pixabay
REKLAMA
Dzieci uwielbiają słodkie napoje, dlatego do niedawna rodzice błogosławili istnienie soków owocowych. Świeżo tłoczone, bez konserwantów i bez dodatku cukru znaleźć można w niemal każdym sklepie. Są rzeczywiście zdrowsze niż sztuczne słodkie napoje, a dzieciom smakują. Jednak okazało się, że nawet najlepszy sok nie jest zbyt dobrym napojem zarówno dla nas, jak i maluchów.
Soki owocowe, choć bogate w witaminy, zawierają dużo cukru, a jednocześnie pozbawione są błonnika. To on odpowiedzialny jest za trawienie – jego niedobór może prowadzić do zaparć, które nasilają zbyt duże ilości cukru.
Błonnika w świeżych owocach jest sporo, jednak nie w sokach. Jak to możliwe? Najwięcej tego cennego składnika znajduje się w skórce owoców oraz miąższu, które zostają pozbawione tylko wody i soku. Błonnik pozostaje w suchych odpadkach.
Aby wzbogacić szklankę soku o ten istotny składnik, wystarczy część owoców w całości zmiksować na gładką masę i dolać do płynu. W przypadku soku z owoców cytrusowych warto zmiksować miąższ z błonkami – to one są cennym źródłem błonnika.
Sok z cytrusów z dodatkowym błonnikiem to idealny sposób na odżywczy napój podczas upałów. Cytrusy bogate są w witaminę C, która naturalnie ochładza organizm. Ponadto zawierają luteinę, która pozytywnie wpływa na wzrok i nastrój oraz likopen, który chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Smacznego!