Czarnuszka to roślina dopiero od niedawna zyskująca ogromną popularność. Te małe czarne nasionka mają wiele leczniczych zastosowań i chronią przed wieloma chorobami. Oto cała lista zastosowań i dobroczynnych właściwości ziela faraonów.
Czarnuszka zwana jest zielem faraonów, bo już starożytni znali jej zbawienny wpływ na zdrowie i umieszczali jej ziarna w sarkofagach.
Ziele czarnuszki można stosować w formie olejku czy nalewki, ale równie dobrze warto stosować ją w formie surowych ziarenek: do jedzenia, picia naparu czy pielęgnacji skóry (w formie np. maseczki).
Czarnuszka ma tak wiele zdrowotnych zastosowań, że istnieje powiedzenie, że "chroni przed wszystkim oprócz śmierci".
Czarnuszka to zdrowie zamknięte w czarnych ziarenkach
Czarnuszka siewna funkcjonuje także pod nazwami kminku egipskiego, kąkolnicy i ziela faraonów, bo podobno egipscy władcy stosowali praktykę umieszczania czarnuszki w sarkofagach.
Miało to na celu zapewnienie im zdrowia, kiedy znajdą się już w zaświatach. W dawnych czasach uważano, że czarnuszka "wyleczy wszystko oprócz śmierci". Roślina pochodzi z krajów śródziemnomorskich i zachodniej Azji, ale w Polsce dziko rośnie również jeden jej gatunek (czarnuszka polna).
Ma zastosowanie w kuchni, lecznictwie i kosmetologii, jej zbawienny wpływ przeniesiono do oleju i nalewki z czarnuszki, ale same nasiona mają w sobie tak ogromną moc, że można je stosować również same.
Teodor Tabernaemontanus w wydanej w 1588 roku "Nowej kompletnej księdze ziół" wymienił ponad 150 zastosowań leczniczych czarnuszki. M.in. dzięki niemu wiemy, że jest ona uniwersalnym zielem, które pomaga na dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Bóle głowy i reumatyzm, wspiera laktację i reguluje zaburzenia miesiączkowe. Ma właściwości ochronne i zawiera szereg składników wspierających zdrowie, m.in. kwasy tłuszczowe, białka, węglowodany, fosfolipidy, fitosterole i flawonoidy. Znajdziemy w niej witaminy (A, E, B1, B3 i B6), a także biotynę i składniki mineralne.
Czarnuszka w kuchni
Ziarenka czarnuszki powinno się w nieprzetworzonej formie dodawać do dań: posypywać nimi potrawy, a w sproszkowanej formie dodawać też do marynat, sosów, past na kanapki itp. Czarnuszkę można stosować podczas gotowania jako zamiennik pieprzu, ale by zachowała wszystkie swoje właściwości, należy ją dodawać dopiero po ugotowaniu potraw.
Jest nieco delikatniejsza od pieprzu i łatwo ją sproszkować za pomocą młynka lub moździerza. Poza tym stosowana jest w wypiekaniu pieczywa – jeśli sama pieczesz chleb albo bułki, dodaj czarnuszkę do środka ciasta lub posyp pieczywo po wierzchu przed upieczeniem
Kosmetyki z czarnuszki
W kosmetologii najczęściej stosuje się olej z czarnuszki, który ma zbawienny wpływ na skórę. Łagodzi objawy i skutecznie leczy atopowe zapalenie skóry, a olejki eteryczne w nim zawarte działają też przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie.
Dlatego też zalecany jest na wszelkie skórne problemy jak świąd, trądzik czy nawet przesuszenie skóry. Istnieją badania, które mówią nawet o tym, że czarnuszka może zahamować rozwój raka skóry (badania na zwierzętach), ale nie podjęto się jeszcze szerszych badań klinicznych, które potwierdzają właściwości antynowotworowe czarnuszki u ludzi.
Ziarenka czarnuszki w formie sproszkowanej można użyć jako składnik odżywczej maseczki – wymieszaj 2 łyżki czarnuszki z 2 łyżkami miodu i nałóż mieszankę na skórę twarzy na 10-15 minut. Po tym czasie zmyj ją pod bieżącą wodą.
Czarnuszka na zdrowie
W lecznictwie stosuje się sproszkowaną formę czarnuszki, ale można też kupić olej z czarnuszki lub przygotować z niej napar albo nalewkę. Jej szerokie właściwości pozytywnie wpływające na zdrowie sprawiają, że czarnuszkę można właściwie stosować na wszystkie schorzenia i problemy zdrowotne.
Mówi się nawet o wspomnianych powyżej właściwościach antyrakowych. Czarnuszka zawiera olejki eteryczne i tymochinon, które obniżają poziom glukozy i powodują większe wydzielanie insuliny, jest więc świetnym środkiem wspierającym leczenie cukrzycy.
Dodatkowo obniża ciśnienie tętnicze, łagodzi objawy astmy, a nawet poprzez inhalacje z dodatkiem czarnuszki można złagodzić katar i kaszel.
Dla zdrowotności, oprócz spożywania ziaren w potrawach, można pić napar z czarnuszki – wystarczy łyżeczkę ziarenek zalać szklanką wrzątku i zostawić pod przykryciem na ok. 15 minut, a następnie przestudzoną wypić.