
Reklama.
Kminek po ciężkostrawnych potrawach
Kminek to przyprawa o charakterystycznym zapachu i smaku – albo go się uwielbia, albo nienawidzi.Nasiona kminku mają działanie żółciopędne i zwiększają wydzielanie soków trawiennych, dlatego często dodaje się je do ciężkostrawnych i wzdymających potraw. Mają one nie tylko pozytywny wpływ na metabolizm i spalanie tłuszczu, ale dodatkowo obniżają też poziom cukru we krwi, więc może wspierać leczenie cukrzycy.
Kminek nasze babcie stosowały też jako sposób na zgagę, odświeżenie oddechu i pobudzenie układu trawiennego po spożyciu ciężkostrawnych potraw. Kminek to także bogate źródło żelaza, więc jego spożywanie poleca się osobą z anemią i kobietom, które przechodzą bolesne miesiączki (dodatkowo działa też rozkurczająco).
Istnieją również badania na to, że kminek pomaga w zwiększeniu laktacji, więc herbatę z niego piją młode mamy. Wskazane jest też, by kobiety, które są mamami niemowlaków, piły ją z jeszcze innego powodu – kminek działa rozkurczająco.
Dlatego często przynosi ulgę dzieciom, które męczą się z kolkami. Dodatkowo ma działanie oczyszczające organizm z toksyn i właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
Herbata kminkowa: superspalacz tłuszczu - przepis
Napar z nasion kminku warto stosować szczególnie w przypadku, gdy chcemy przyspieszyć metabolizm, spalić tłuszcz i poprawić pracę układu trawiennego. By ją przygotować, wystarczy 1 łyżeczkę nasion kminku rozetrzeć np. w moździerzu, wsypać do szklanki i zalać ją gorącą (ale nie wrzącą) wodą.Przykryj szklankę i po ok. 15 minutach odcedź napar kminkowy. Herbata jest już gotowa do picia. Warto ją pić po każdym ciężkostrawnym posiłku – obniży cholesterol, zniweluje wzdęty brzuch i zapobiegnie odkładaniu się tłuszczu w okolicy brzucha poprzez podkręcenie metabolizmu.
Jeśli nie masz możliwości utarcia kminku, możesz na dziale przypraw w markecie poszukać gotowego, sproszkowanego kminku.
Może cię zainteresować: Rozgrzewa i wzmacnia odporność. Sezon na jesienną "zupę mocy" właśnie się zaczął (przepis)