2. Cebula
Syrop z cebuli to świetna mikstura na przeziębienie, którą znały już nasze prababcie. Cebula pomaga przy gorączce czy kaszlu, ale głównie sprawdza się w przypadku nieżytów górnych dróg oddechowych. Podobnie jak czosnek, zawiera allicynę, ale również fitoncydy uwalniane podczas krojenia warzywa, dlatego świetnie sprawdzi się w formie syropów i przecierów.
3. Cynamon
Wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Zawiera antyoksydanty, wspomagające działanie układu odpornościowego. Możemy dodać go do mleka z miodem lub przygotować na ciepło specjalną
wodę cynamonową.
4. Propolis
Ma silne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Pomaga zwalczać choroby infekcyjne (m.in. grypę, zapalenie oskrzeli, zatok czy migdałków). Można go stosować w formie tabletek, pyłku lub wyciągu.
5. Oregano
Ta znana przyprawa posiada zupełnie nieznane właściwości. Pomaga przy zapaleniu oskrzeli oraz w dolegliwościach oddechowych. Można ją spożywać jako dodatek do jedzenia, ale do inhalacji sprawdzi się w formie olejku. Ze względu na działanie odtruwające, moczopędne i wiatropędne oraz przeciwbiegunkowe, pomocna jest także w chorobach i schorzeniach układu pokarmowego.
6. Kurkuma
Wykazuje właściwości przeciwzapalne.
Zawiera kurkuminę będącą jednym z najmocniejszych przeciwutleniaczy o silnym działaniu przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym. Wystarczy spożywać ją jako dodatek do dań czy koktajli.
7. Chrzan
Korzeń chrzanu wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, grzybobójcze i wykrztuśne. Zawdzięcza to substancjom takim jak fitoncydy i lizozym. Sprawdza się w leczeniu zatok, wzmacnia odporność organizmu, niszczy wolne rodniki i pomaga w przeziębieniach.
8. Imbir
Sprawdzi się w leczeniu zakażeń bakteryjnych układu pokarmowego. Jest też świetnym sposobem na przeziębienie czy migrenę. Żeby przygotować napar z imbiru, wystarczy jego kawałek zalać gorącą wodą, dodać miód i sok z cytryny.