
Zakwas buraczany można traktować jak suplement diety. I to taki z najwyższej półki. Nie dość, że podnosi wydolność organizmu aż o 16 procent (to efekt porównywalny do tego, co czujemy po wypiciu napoju energetycznego) i wzmacnia siłę mięśni o jedną czwartą, to jeszcze spożywany regularnie działa na nasz organizm jak lek. To naturalny dopalacz, który możemy sami przygotować w domu za grosze.
Zakwas buraczany: samo zdrowie
W te wakacje miałam okazję poznać najzdrowszych ludzi na świecie – pan Hirek i pani Zosia nie mieli najmniejszej nawet infekcji od 20 lat. I nie są to szczupli, aktywni fizycznie 40-latkowie na diecie warzywno-owocowej.Zakwas buraczany na choroby i stres
Już w połowie XX wieku wiadomo było, że zakwas buraczany przywraca do zdrowia. W 1950 roku węgierski naukowiec Aleksander Ferenczi serwował swoim pacjentom chorym na raka 300 ml soku z buraka dwa razy dziennie. Wszyscy byli już po chemio- i radioterapii. Buraczana terapia trwała cztery miesiące. Wśród 22 osób, które brały w niej udział, tylko u jednej nie zaobserwowano znacznego poprawy kondycji organizmu.Kiszone buraki na zdrowie
Kiedy ukisimy buraka, do repertuaru jego cudownych właściwości należy doliczyć magię fermentacji. To metoda, która przez wieki chroniła ludzi przed chorobami w czasach, gdy nie było lekarstw, a o "dobrych bakteriach" pisał już w XIX wieku francuski uczony Ludwik Pasteur.Zakwas buraczany przeciwwskazania
Ale jak wiadomo, jednym coś służy, a drugim szkodzi. Dlatego zakwasu buraczanego nie powinny pić m.in. osoby cierpiące na reumatyzm i zmagające się z kamicą nerkową oraz dną moczanową. Regularne picie zakwasu z buraka przez osoby o niskim ciśnieniu może doprowadzić też do niedociśnienia.Zakwas z buraka ile pić dziennie
Jeśli chcemy zacząć pić zakwas z buraka codziennie, to warto przyzwyczajać się do niego stopniowo i zacząć od mniejszych dawek. Na początku możemy też pić go rozcieńczonego wodą. Docelowo poleca się picie 200ml soku z buraka dziennie.Jak ukisić buraki
W poszukiwaniu przepisu na zakwas z buraka trafimy przede wszystkim na te, które przygotowuje się na potrzeby czerwonego barszczu. To dobry trop, jednak zamiast robić barszcz, wypijmy zakwas.Może cię zainteresować: Ten prosty przysmak to superfoods za grosze. Dostaniesz go w każdym warzywniaku









