Genialne kostki, które zmienią smak twoich dań. Oto domowy sposób na podkręcenie smaku potraw

Martyna Pstrąg-Jaworska
20 listopada 2022, 09:26 • 1 minuta czytania
W wielu domach czosnek to podstawa gotowania i punkt obowiązkowy potraw. Niektórzy zaczynają od niego podsmażenia go na oliwie prawie każdą zupę i sos. By ułatwić sobie zadanie i skrócić czas spędzony na obieraniu i siekaniu czosnku za każdym razem, warto przygotować pastę czosnkową. Można ją przygotować w dużej ilości, zamrozić i korzystać w każdej chwili jako bazę do sosów i zup.
Kostki czosnkowe to świetna oszczędność czasu w kuchni. fot. ayindeabdulmajeed44/Pixabay/screen Instagram
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Pasta z czosnku jako podstawa sosów i zup

W kuchni wielu osób podstawą sosów, potrawek i zup jest cebula albo czosnek. Kto nie uwielbia makaronu z odrobiną oliwy, czosnkiem i chili? A może nie wyobrażasz sobie spaghetti bez 2 ząbków czosnku lub zupy pomidorowej bez doprawienia jej czosnkiem?

Zamiast obierać i przeciskać przez praskę czosnek za każdym razem, gdy robisz obiad, wypróbuj genialny sposób, dzięki któremu w kuchni zaoszczędzisz czas. A każdy przecież lubi, kiedy jakaś czynność zajmuje nam mniej czasu niż zazwyczaj, prawda? By mieć zawsze pod ręką gotowy do dań czosnek – obrany i zmiażdżony, przygotuj pastę czosnkową, którą można przechowywać w zamrażarce nawet do kilku tygodni.

Pasta czosnkowa – przepis

Żeby przygotować pastę z czosnku, która będzie idealną podstawą wielu dań, będziesz potrzebowała:

Obierz ząbki czosnku ze skórek i umieść je w blenderze. Następnie dodaj do nich oliwę (ok. 4-5 łyżek, ale możesz dodać więcej, jeśli konsystencja wyda ci się zbyt gęsta) i całość dokładnie zmiksuj. Tak powstałą pastę umieść w plastikowym pojemniczku do robienia lodu.

Pastę włóż do zamrażarki i podczas przygotowywania obiadu używaj pojedynczych kostek jako podstawę dania. Wystarczy, że na rozgrzaną suchą patelnię wrzucisz 1-2 kostki pasty czosnkowej i dolejesz odrobinę wody. Dzięki temu pasta szybko się rozmrozi i powstanie kremowa podstawa do wielu potraw.

Czytaj także: https://mamadu.pl/167701,co-dodac-do-sosu-pomidorowego-zeby-nie-byl-kwasny-proste-triki