Genialne kostki, które zmienią smak twoich dań. Oto domowy sposób na podkręcenie smaku potraw
- Wiele osób zaczynając robienie jakiegoś sosu lub zupy, rozpoczyna od podsmażenia na patelni czosnku, który jest dla nich podstawą sporej ilości dań.
- Aby nie obierać i siekać za każdym razem 1-2 ząbków czosnku, warto przygotować sobie pastę czosnkową, która pomoże zaoszczędzić nam czas w kuchni.
- Taką pastę z czosnku można zrobić w większej ilości, zamrozić w pojemniczkach do lodu i korzystać z czosnkowych kostek zawsze wtedy, kiedy będą nam potrzebne.
Pasta z czosnku jako podstawa sosów i zup
W kuchni wielu osób podstawą sosów, potrawek i zup jest cebula albo czosnek. Kto nie uwielbia makaronu z odrobiną oliwy, czosnkiem i chili? A może nie wyobrażasz sobie spaghetti bez 2 ząbków czosnku lub zupy pomidorowej bez doprawienia jej czosnkiem?
Zamiast obierać i przeciskać przez praskę czosnek za każdym razem, gdy robisz obiad, wypróbuj genialny sposób, dzięki któremu w kuchni zaoszczędzisz czas. A każdy przecież lubi, kiedy jakaś czynność zajmuje nam mniej czasu niż zazwyczaj, prawda? By mieć zawsze pod ręką gotowy do dań czosnek – obrany i zmiażdżony, przygotuj pastę czosnkową, którą można przechowywać w zamrażarce nawet do kilku tygodni.
Pasta czosnkowa – przepis
Żeby przygotować pastę z czosnku, która będzie idealną podstawą wielu dań, będziesz potrzebowała:
- miskę obranych ząbków czosnku z 4-5 główek
- oliwę
Obierz ząbki czosnku ze skórek i umieść je w blenderze. Następnie dodaj do nich oliwę (ok. 4-5 łyżek, ale możesz dodać więcej, jeśli konsystencja wyda ci się zbyt gęsta) i całość dokładnie zmiksuj. Tak powstałą pastę umieść w plastikowym pojemniczku do robienia lodu.
Pastę włóż do zamrażarki i podczas przygotowywania obiadu używaj pojedynczych kostek jako podstawę dania. Wystarczy, że na rozgrzaną suchą patelnię wrzucisz 1-2 kostki pasty czosnkowej i dolejesz odrobinę wody. Dzięki temu pasta szybko się rozmrozi i powstanie kremowa podstawa do wielu potraw.