
Reklama.
Spaghetti aglio olio peperoncino – składniki
Całym sekretem tego dania jest to, że – jak mówi Makłowicz – zawiera minimum składników, a maksimum smaku. Faktycznie, większość produktów, których potrzebujemy do wykonania tego dania, każdy z nas ma w domu.Może cię zainteresować także: Najprostsze danie z 5 składników hitem Instagrama. Zrobisz je w kilka minut!
Są to:
- makaron spaghetti;
- ostre papryczki;
- czosnek;
- oliwa z oliwek;
- opcjonalnie parmezan.
1. Zaczynamy od zagotowania i posolenia wody w garnku. Kiedy woda zacznie się gotować, wrzucamy do niej makaron. Ma on się gotować przez 5-6 minut.
2. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i wylewamy na nią sporo oliwy z oliwek. W momencie, gdy oliwa nie jest jeszcze bardzo nagrzana, dorzucamy papryczki (najlepiej takie w całości i suszone. Jeśli nie lubimy bardzo ostrych potraw, można dodać ich mniej).
- makaron spaghetti;
- ostre papryczki;
- czosnek;
- oliwa z oliwek;
- opcjonalnie parmezan.
Jak zrobić aglio olio według przepisu Makłowicza?
Wykonanie tej potrawy jest bardzo proste. Z zegarkiem w ręku zajęło mi 10 minut. Oto przepis na spaghetti aglio olio od Makłowicza:1. Zaczynamy od zagotowania i posolenia wody w garnku. Kiedy woda zacznie się gotować, wrzucamy do niej makaron. Ma on się gotować przez 5-6 minut.
2. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i wylewamy na nią sporo oliwy z oliwek. W momencie, gdy oliwa nie jest jeszcze bardzo nagrzana, dorzucamy papryczki (najlepiej takie w całości i suszone. Jeśli nie lubimy bardzo ostrych potraw, można dodać ich mniej).
3. Dorzucamy czosnek, ale pamiętajmy, by temperatura oliwy nie była za wysoka. Jak podkreśla Makłowicz: "Czosnek nie może się spalić, ma się jedynie dusić".
4. Kiedy oliwa zaczyna skwierczeć, można dolać odrobinę wody spod gotującego się makaronu, by nic się nie przypaliło.
5. W momencie, gdy czosnek zaczyna się karmelizować, ściągamy patelnię z palnika. W międzyczasie idziemy odcedzić makaron. Ważne jest to, by był al dente. Patelnię ponownie umieszczamy na ogniu.
4. Kiedy oliwa zaczyna skwierczeć, można dolać odrobinę wody spod gotującego się makaronu, by nic się nie przypaliło.
5. W momencie, gdy czosnek zaczyna się karmelizować, ściągamy patelnię z palnika. W międzyczasie idziemy odcedzić makaron. Ważne jest to, by był al dente. Patelnię ponownie umieszczamy na ogniu.
6. Na koniec przerzucamy makaron na patelnię lub sos do garnka, w którym znajduje się makaron i dokładnie mieszamy. Umieszczamy potrawę w głębokim talerzu i – wedle uznania – posypujemy parmezanem.
Spaghetti aglio olio peperoncino to jeden z tych przepisów, które warto sobie zapamiętać i robić je, gdy ma się mało czasu. Jest banalnie proste, a niezwykle smaczne. Dziękujemy Panie Robercie!
Może cię zainteresować także: Jak podgrzać wczorajszy makaron? Jest sposób na to, by był jędrny jak świeżo po ugotowaniu