Ostrożnie z tym nożem! Wycinamy lampion z dyni krok po kroku
- Jak wyciąć dynię, żeby nic się nie zmarnowało i wyciągnąć z tego cennego warzywa każdy okruszek? Pokazujemy to krok po kroku.
- Lampion z dyni gości w październiku nieomal w każdym polskim domu. Podpowiadamy, jak zrobić go najłatwiej.
- Aby dynia nie gniła, należy ją osuszyć i odpowiednio zakonserwować, jednak wtedy, nie będzie się już nadawała, by zaserwować ją leśnym zwierzętom.
Jak wyciąć dynię
Znacznie łatwiej przygotować lampion z dyni, jeśli masz do tego odpowiedni okaz tego warzywa i właściwe narzędzia. Najlepiej postawić na dynię olbrzymią, tych nie brakuje w polskich ogrodach i na bazarach. Rumiana, pomarańczowa skórka to jedno, dynia powinna być ciężka i kiedy w nią postukasz - wydawać pusty dźwięk. Tak poznasz tę dojrzałą.
Jeśli brakuje ci miejsca, warto kupić dynię hokkaido - jest mniejsza, ma cienką skórkę i łatwiej ją ciąć. Do wycinania dyni przydadzą się:
- duży kuchenny nóż, tzw. nóż szefa kuchni
- mniejszy ostry nóż z czubkiem
- łyżka stołowa
- flamaster.
Jeśli chcesz wyciąć bardziej złożony wzór na dyni na Halloween - wydrukuj odpowiedni szablon.
Wycinanie dyni krok po kroku
Jeśli chcesz wyciąć dynię bezpiecznie, zacznij od odcięcia górnej części dyni, nacinaj dużym nożem pod kątem. Tak, aby "wieczko" nie wpadało potem do środka. Bądź ostrożna, bo dynia ma bardzo twardą skórkę. Otwór powinien być na tyle duży, aby weszła do środka twoja dłoń. Jeśli nie możesz wbić noża, pomóż sobie tłuczkiem kuchennym.
Część z ogonkiem odłóż na bok. Ręką wyjmij pestki, oczyść je z kawałków miąższu, opłucz pod kranem i ułóż na ręczniku papierowym. Możesz zostawić je do wysuszenia, ale znacznie skuteczniejsze będzie uprażenie pestek w piekarniku. Nastaw temperaturę na 75 stopni Celsjusza, pestki ułóż płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Susz pestki przez 15-20 minut. Będziesz mieć zdrową i smaczną przekąskę na zimę.
Łyżką wydrąż miąższ ze ścianek warzywa. Lampion z dyni nie potrzebuje go wiele, a można wykorzystać go do przygotowania wielu pysznych dań. Może jednogarnkowe wegetariańskie curry albo placki z dyni? Im mniej miąższu - tym łatwiej będzie wyciąć lampion.
Teraz namaluj flamastrem wybrany wzór. Potrzebujesz inspiracji na straszne, śmieszne czy eleganckie lampiony z dyni na Halloween? Mamy je wszystkie! Teraz weź mniejszy nóż. Najłatwiej jest czubkiem ostrza nacinać skórkę. Rób to etapami, stopniowo pogłębiając cięcie. Wyjmij niepotrzebne fragmenty i voilà! Mamy to. Teraz włóż do lampionu świecę, doskonale sprawdzą się wkłady do zniczy, ale można używać ich tylko na zewnątrz.
Jeśli twój lampion halloweenowy ma zdobić salon, wybierz naturalne świece albo lampki ledowe na baterie. Teraz połóż wieczko z ogonkiem na wierzchu. Jeśli pomyliłaś się i wpada do środka - użyj wykałaczek, aby je zablokować.
Lampion z dyni nie spleśnieje
Żeby przedłużyć żywotność wyciętej dyni, przed zapaleniem świecy włóż do niego na godzinę dużą kulę z papierowego ręcznika, żeby wyciągnął wilgoć. Następnie wyrzuć ręcznik, a wnętrze i otwory posmaruj olejem spożywczym. Odetnie on dopływ powietrza do miąższu i zabezpieczy dynię przed gniciem i pleśnią.
Czasem można trafić na poradę, aby spryskać dynię lakierem do włosów. Jednak biorąc pod uwagę, że za chwilę zapalisz w niej świeczkę, może to nie być najlepszy z pomysłów.
Dynia na Halloween
Dynia na Halloween stanowi efektowną ozdobę ogrodu, balkonu, a nawet wnętrza. Jeśli tylko masz przestrzeń, koniecznie zaopatrz się także w małe dynie ozdobne i odrobinę słomy, czerwone jabłka i lampiony. Możesz przecież mieć własną malutką farmę dyń, a ta stanowi idealny plener do klimatycznych rodzinnych fotografii. Nie zapomnijcie o halloweenowym przebraniu i strasznym makijażu!