Pestki dyni w miseczce
Co daje jedzenie pestek dyni? Archiwum prywatne MamaDu
Reklama.
  • Czym zastąpić niezdrowe przekąski? Pestkami dyni - to prawdziwa bomba witaminowa.
  • Jedzenie pestek dyni pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie, a także zwiększa odporność - to dopiero początek plusów, jakie naszemu organizmowi daje jedzenie pestek dyni.
  • Pestki dyni powinni jeść szczególnie mężczyźni, ponieważ korzystnie wpływają na męski układ rozrodczy.
  • Pestki dyni – czy są zdrowe?

    Pestki dyni to prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych. Jeśli jednak dbamy o figurę, pamiętajmy, by nie jeść ich dziennie zbyt wiele. 100 g nasion dostarczy do naszego organizmu około 550 kcal. Optymalną dzienną porcją będzie więc około 30 g.
    Dlaczego warto jeść pestki dyni? Powodów jest mnóstwo: i to nie tylko tych zdrowotnych. Nasiona korzystnie wpłyną także na naszą urodę. Pestki dyni:
  • zwiększają odporność i zmniejszają ryzyko infekcji sezonowych, grypy czy przeziębień (głównie przez dużą ilość cynku);
  • pozytywnie wpływają na męski układ rozrodczy, podwyższają stężenie testosteronu, poprawiają żywotność plemników, a także zapobiegają zapaleniu i przerostowi prostaty (za to wszystko również odpowiedzialny jest cynk, ale także kwasy omega-3);
  • mogą poprawiać nastrój, dzięki magnezowi pozytywnie wpływają na układ nerwowy, którego dobre funkcjonowanie może zapobiec stanom lękowym czy depresyjnym*, a także bólom głowy;
  • korzystnie wpływają na skórę i paznokcie (za sprawą witaminy A, witamin z grupy B oraz cynku);
  • zwiększają porost włosów (za co również odpowiedzialny jest cynk);
  • mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka płuc, a to wszystko za sprawą karotenoidów; - obniżają poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy (dzieje się to dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych);
  • stanowią naturalny sposób na odrobaczanie, zarówno u dzieci, jak i u dorosłych.
  • Zastosowanie pestek dyni

    Można jeść pestki dyni wydrążone z owocu lub kupne. Te drugie znajdziemy niemalże w każdym sklepie. Powinniśmy jednak zwrócić uwagę na to, czy nasiona nie są pożółkłe – to oznaka nieświeżości. W sklepowych ofertach mamy naprawdę duży wybór. Dostępne są pestki dyni łuskane, solone czy prażone – każdy znajdzie coś dla siebie.
    Pestki dyni śmiało można dodawać do muesli czy granoli, sprawdzą się także jako dodatek do owsianki. Poza tym mogą przyozdobić wypiekany w domowych warunkach chleb. Jeśli zaś chcemy sami uprażyć pestki dyni, warto rozłożyć je na blasze i pozostawić przez około 15-20 minut w temperaturze 180-190 stopni.
    Jeszcze dziś zamieńcie niezdrowe przekąski na pestki dyni. Różnicę poczujecie w ciele i zobaczycie ją w lustrze.
    *Pamiętajmy, że w przypadku poważnych chorób takich jak depresja, odpowiednia dieta nie wystarczy. Należy wówczas skontaktować się ze specjalistą.