Reklama.
Pestki dyni – czy są zdrowe?
Pestki dyni to prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych. Jeśli jednak dbamy o figurę, pamiętajmy, by nie jeść ich dziennie zbyt wiele. 100 g nasion dostarczy do naszego organizmu około 550 kcal. Optymalną dzienną porcją będzie więc około 30 g.Może cię zainteresować także: Co zamiast chipsów i orzeszków? Ten patent na cieciorkę sprawi, że nigdy nie zjesz jej inaczej
Dlaczego warto jeść pestki dyni? Powodów jest mnóstwo: i to nie tylko tych zdrowotnych. Nasiona korzystnie wpłyną także na naszą urodę. Pestki dyni:
Zastosowanie pestek dyni
Można jeść pestki dyni wydrążone z owocu lub kupne. Te drugie znajdziemy niemalże w każdym sklepie. Powinniśmy jednak zwrócić uwagę na to, czy nasiona nie są pożółkłe – to oznaka nieświeżości. W sklepowych ofertach mamy naprawdę duży wybór. Dostępne są pestki dyni łuskane, solone czy prażone – każdy znajdzie coś dla siebie.Pestki dyni śmiało można dodawać do muesli czy granoli, sprawdzą się także jako dodatek do owsianki. Poza tym mogą przyozdobić wypiekany w domowych warunkach chleb. Jeśli zaś chcemy sami uprażyć pestki dyni, warto rozłożyć je na blasze i pozostawić przez około 15-20 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Jeszcze dziś zamieńcie niezdrowe przekąski na pestki dyni. Różnicę poczujecie w ciele i zobaczycie ją w lustrze.
Może cię zainteresować także: 9 przekąsek, które możesz jeść bezkarnie. Puste kalorie i niezdrowe nawyki? Już nie!
*Pamiętajmy, że w przypadku poważnych chorób takich jak depresja, odpowiednia dieta nie wystarczy. Należy wówczas skontaktować się ze specjalistą.