zwiększają odporność i zmniejszają ryzyko infekcji sezonowych, grypy czy przeziębień (głównie przez dużą ilość cynku);
pozytywnie wpływają na męski układ rozrodczy, podwyższają stężenie testosteronu, poprawiają żywotność plemników, a także zapobiegają zapaleniu i przerostowi prostaty (za to wszystko również odpowiedzialny jest cynk, ale także kwasy omega-3);
mogą poprawiać nastrój, dzięki magnezowi pozytywnie wpływają na układ nerwowy, którego dobre funkcjonowanie może zapobiec stanom lękowym czy depresyjnym*, a także bólom głowy;
korzystnie wpływają na skórę i paznokcie (za sprawą witaminy A, witamin z grupy B oraz cynku);
zwiększają porost włosów (za co również odpowiedzialny jest cynk);
mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka płuc, a to wszystko za sprawą karotenoidów; - obniżają poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy (dzieje się to dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych);
stanowią naturalny sposób na odrobaczanie, zarówno u dzieci, jak i u dorosłych.
Zastosowanie pestek dyni
Można jeść pestki dyni wydrążone z owocu lub kupne. Te drugie znajdziemy niemalże w każdym sklepie. Powinniśmy jednak zwrócić uwagę na to, czy nasiona nie są pożółkłe – to oznaka nieświeżości. W sklepowych ofertach mamy naprawdę duży wybór. Dostępne są pestki dyni łuskane, solone czy prażone – każdy znajdzie coś dla siebie.