Dynia zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych, dzięki którym jest bardzo zdrowa, a do tego
lekkostrawna i niskokaloryczna. W połączeniu z kremowym sosem na bazie
curry i mleczka kokosowego, podana z ryżem, sprawi że zachwycicie się jej smakiem na nowo.
Dyniowe curry z krewetkami lub kurczakiem – przepis
Aby przygotować aromatyczne curry, będziesz potrzebować:
0,5 kg dyni, najlepiej Hokkaido
1 puszkę mleczka kokosowego (ok. 300-400 ml)
2 marchewki
2 cebule
1 papryka czerwona
1 mała cukinia
1 papryczka chilli
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i szczypta ostrej, sproszkowany imbir, curry
10-15 krewetek mrożonych lub świeżych lub pierś z kurczaka
ryż (najlepiej jaśminowy)
listki pietruszki lub kolendry do ozdoby
olej do smażenia
Przygotowanie dyniowego curry
Jeśli robisz wersję z mrożonymi
krewetkami, namocz je do rozmrożenia, a jeśli to będzie wersja z kurczakiem – umyj pierś i pokrój ją w kostkę. Być może zdecydowałaś się na wersję bez krewetek czy kurczaka – wtedy po prostu pomiń ten krok. Na rozgrzanej głębokiej patelni, woku lub w garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę.