dynia, przepis na dynię, curry z dynią, przepis na curry
Dyniowe curry rozgrzeje, gdy zmarzniecie podczas jesiennej przechadzki. Co więcej, mieszanka przypraw curry jest afrodyzjakiem, który podgrzeje też temperaturę w sypialni. Unsplash
REKLAMA
To aromatyczne i rozgrzewające danie możesz przygotować w wersji z krewetkami, kawałkami kurczaka lub zrobić całkowicie warzywną wersję, w której główną rolę gra dynia. Idealne danie na chłodniejsze dni – połączenie dyni z korzennymi i indyjskimi przyprawami sprawi, że ta jesień stanie się cieplejsza. Dodatkowo curry jako przyprawa jest afrodyzjakiem, który poprawia odczucia kobiet podczas stosunku, więc możecie wykorzystać ten pomysł na przepis na kolację – dzięki niemu być może zrobi się cieplej również w waszej sypialni.
Dynia zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych, dzięki którym jest bardzo zdrowa, a do tego lekkostrawna i niskokaloryczna. W połączeniu z kremowym sosem na bazie curry i mleczka kokosowego, podana z ryżem, sprawi że zachwycicie się jej smakiem na nowo.

Dyniowe curry z krewetkami lub kurczakiem – przepis

Aby przygotować aromatyczne curry, będziesz potrzebować:
  • 0,5 kg dyni, najlepiej Hokkaido
  • 1 puszkę mleczka kokosowego (ok. 300-400 ml)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i szczypta ostrej, sproszkowany imbir, curry
  • 10-15 krewetek mrożonych lub świeżych lub pierś z kurczaka
  • ryż (najlepiej jaśminowy)
  • listki pietruszki lub kolendry do ozdoby
  • olej do smażenia
  • Przygotowanie dyniowego curry

    Jeśli robisz wersję z mrożonymi krewetkami, namocz je do rozmrożenia, a jeśli to będzie wersja z kurczakiem – umyj pierś i pokrój ją w kostkę. Być może zdecydowałaś się na wersję bez krewetek czy kurczaka – wtedy po prostu pomiń ten krok. Na rozgrzanej głębokiej patelni, woku lub w garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
    Wsyp przyprawy według uznania – nie każdy lub bardzo ostre potrawy, więc nie podajemy dokładnej ilości papryki ostrej czy imbiru. Optymalnie będzie dodanie 2 szczypt papryki i pół łyżeczki imbiru. Do tego przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i dosyp 2-3 łyżki przyprawy curry. Możesz zamiast proszku kupić również pastę curry (żółtej pasty dodaj 1-2 łyżeczki; czerwona pasta jest ostrzejsza, wystarczy pół łyżeczki. Jeśli wolisz ostre smaki, wtedy dostosuj ilość do swoich preferencji), sprawdzi się idealnie.
    Gdy przyprawy podsmażą się i oddadzą swój aromat, pokrój marchewkę w słupki, paprykę w paski, a cukinię i dynię w kostkę. Do cebuli i przypraw dodaj marchewkę, następnie paprykę i dolej co całości ok. pół szklanki wody. Gdy warzywa zmiękną, dorzuć cukinię i dynię. Na koniec pokrój w "kółeczka" papryczkę chilli, wrzuć kurczaka lub krewetki i zalej wszystko mleczkiem kokosowym.
    Dodaj sól i pieprz i gotuj całość, często mieszając, do czasu ugotowania kurczaka/krewetek, zmięknięcia warzyw i odparowania części mleczka kokosowego. Sos powinien zrobić się kremowy i delikatny. Ugotuj ryż – w torebce lub sypki w garnku wody. Podawaj dyniowe curry z ryżem i ozdobione listkami pietruszki lub kolendry.