Zróbcie sobie ognisko! Zobaczcie, jakie cuda można upiec (i przenieść się w czasy dzieciństwa)
- Majówka to doskonała okazja do spotkań ze znajomymi i z rodziną. Wtedy warto zorganizować grilla lub ognisko.
- Na ognisku można przygotować smaczne przekąski: m.in. ziemniaki czy warzywa.
- Dużą rozrywką dla dzieci jest pieczenie na ognisku słodkich pianek. To bardzo popularna zabawa w Stanach Zjednoczonych.
Ognisko: co zrobić do jedzenia?
Zbliżająca się majówka to doskonała okazja do spędzenia czasu ze znajomymi i rodziną. Wiele osób organizuje wtedy grilla, a jeśli pogoda i możliwości pozwolą, to nawet wieczorne ognisko. A bez czego to zdecydowanie nie może się udać? Oczywiście bez pysznego jedzenia.
Jednak żeby przygotować smaczne przekąski z ogniska, nie musisz mieć specjalnych kratek do pieczenia czy popularnych (i często drogich) żeliwnych kociołków. Przed laty radziliśmy sobie bez wszystkich dodatkowych gadżetów, a najprostsze dania, takie jak nawet kiełbaska pieczona przy użyciu znalezionego patyka, okazywały się prawdziwym rarytasem.
Sprawdziliśmy więc, jakie są najprostsze, a zarazem najlepsze, przekąski prosto z ogniska. Jest minimalistycznie, pysznie i... sentymentalnie, bo te smaki to prawdziwy powrót do przeszłości i beztroskiego dzieciństwa na łonie natury.
1. Ziemniaki z popiołu
Smak ziemniaków pieczonych w ognisku jest nie do podrobienia! Są dwie szkoły pieczenia ziemniaków w ognisku: jedni pieką je w folii aluminiowej, a drudzy bez. Ziemniaki należy zakopać w żarze ogniska w bezpiecznej odległości od ognia lub wrzucić je w sam środek dogasającego ogniska. Ich czas pieczenia to ok. godzina, ale warto pamiętać, że im większe ziemniaki wybierzemy, tym dłużej będą się robić. Gotowe ziemniaki jemy z masełkiem, które momentalnie się na nich rozpływa. To naprawdę smak młodości!
Można iść o krok dalej i zanim wrzucimy ziemniaka do żaru, spróbujmy wydrążyć w nich dziurę. Tam można włożyć "farsz": na przykład kawałki kiełbasy czy cebulę. Następnie wyciętym kawałkiem warzywa "zamykamy" ziemniaka.
2. Grzanki i warzywa pieczone nad ogniem
Kawałki chleba pieczone na patyku to sposób znany chyba każdemu. Używając specjalnego (albo i nie!) patyka, możemy upiec w zasadzie wszystko: kiełbaski, chleb, ser halloumi, oscypka, a nawet warzywa takie jak papryka czy cukinia.
Grzanki z ogniska to doskonały dodatek do innych dań, ale można też je zjeść oddzielnie. Świetnie komponują się z sosem czosnkowym własnej produkcji.
3. Podpłomyki
To typowe słowiańskie danie oparte na mące. Należy ją połączyć z wodą i wyrabiać ciasto aż przestanie nam się kleić do rąk. Do mieszanki można dodać w zasadzie każdy dodatek, ale na ognisku najlepiej sprawdzą się podpłomyki w słonym wydaniu: z dodatkiem soli i ziół takich jak chociażby rozmaryn. Z gotowej ciasta formujemy "placki".
Podpłomyki pieczemy na ogniu. Możemy do tego wykorzystać m.in. kamień, na którym układamy uformowane kawałki ciasta. Pieczemy aż się zarumienią.
4. Pianki marshmallows
Pozwólmy najmłodszym pisać swoją historię i budować własne wspomnienia z lat dzieciństwa. Pianki marshmallows z ogniska przypadną do gustu prawie każdemu dziecku, ale wielu dorosłych ma jeszcze opory, żeby przekonać się do pieczenia na ognisku słodyczy.
W Stanach Zjednoczonych to jednak popularne i sprawia dzieciom mnóstwo radości. Trzeba pamiętać, że podpieczona pianka jest bardzo gorąca i kleista. Pieczenie pianek powinno trwać kilka sekund z każdej strony. Niektórzy jedzą je dodatkowo ze słodkimi ciasteczkami.