Ciepła karkóweczka prosto z grilla, trochę zieleniny ze świeżym szczypiorkiem i ona - królowa wielkopolskich stołów - sałatka ziemniaczana z korniszonami. Jeśli nigdy jej nie robiłaś, koniecznie przygotuj ją na tegoroczną majówkę.
Reklama.
Reklama.
Bezglutenowa i wegetariańska. Dokładnie taka, jaka powinna być sałatka do grilla, która zrównoważy poziom mięsa wchłoniętego przez trzy dni grillowania.
W wielkopolskiej części mojej rodziny żadne rozpalanie ognia nie może obyć się bez sałatki ziemniaczanej. Nawet należący do niej weganie robili sobie dyspensę, aby zjeść kilka(dziesiąt) gotowanych ziemniaków w majonezie.
Sałatka ziemniaczana: przepis
Przygotowanie tej sałatki polega głównie na siekaniu. Nie musisz nawet obierać ziemniaków ze skórki. Wyszoruj je tylko z piasku i wrzuć do wrzątku.
Składniki:
1 kilogram ziemniaków lub 10 sztuk małych młodych ziemniaczków,
3 ogórki konserwowe,
czerwona cebula,
szczypior,
sól,
pieprz,
majonez,
jogurt naturalny.
Przepis:
Na zakupach wybierz młode ziemniaki mniej więcej takiej samej ilości. Wtedy będziesz miała pewność, że wszystkie ugotują się w tym samym czasie. Małych, młodych ziemniaków nie musisz obierać ze skórki, przetrzyj ją szmatką pod bieżącą wodą i wrzuć do osolonego wrzątku.
Gdy ziemniaki się gotują, posiekaj w pióra cebulę, ogórki konserwowe w kostkę, a szczypior w drobne paseczki.
Kilka łyżek jogurtu wymieszaj z majonezem. Możesz to zrobić w proporcji 1:1 lub zwiększyć ilość jogurtu, jeśli chcesz, aby sałatka była trochę lżejsza.
Wyjęte w wody ziemniaki pokrój na pół lub w kostkę. Znacznie grubsza niż ta do sałatki jarzynowej. Poczekaj, aż trochę ostygną, a potem dodaj pozostałe warzywa. Posól i popieprz sałatkę, a potem dodaj dressing. Nie przesadź z solą, bo majonez i ogórki wniosą już sporo soli do sałatki.
Posyp grubo sałatkę szczypiorkiem i podawaj.
Chętni mogą dodać do sałatki łososia, koperek, przypieczony boczek albo kapary. Bazowa sałatka ziemniaczana jest bardzo prosta, jeśli masz ochotę zaszaleć ze smakami, dodaj ulubione dodatki. Pamiętaj tylko, że najlepsze będą wyraziste słone lub chrupiące, by zrównoważyć mięsistość ziemniaków.