sos czosnkowy
Bazą sosu czosnkowego jest czosnek i jogurt. fot. Pexels
Reklama.
  • Sos czosnkowy jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. By go zrobić, potrzebujesz tylko kilku składników.
  • Podstawowym składnikiem sosu jest czosnek. Najlepiej zetrzeć go na tarce.
  • To świetny dodatek do ryb i warzyw. Możesz go zrobić w wersji light i użyć mniej majonezu, albo użyć jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu.
  • Sos czosnkowy – przepis

    Przygotowanie domowego sosu czosnkowego zajmie ci tylko 2 minuty i zrobisz go ze składników, które znajdziesz w każdym sklepie. Gdy go spróbujesz już nigdy nie kupisz gotowego sosu czosnkowego.
    Składniki:
  • dwa ząbki czosnku
  • pół opakowania jogurtu naturalnego
  • dwie łyżki majonezu – najlepiej domowego
  • odrobina koperku
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli
  • Najpierw przeciśnij przez praskę dwa ząbki czosnku – możesz także drobno zetrzeć ją na tarce. Do miski wlej połowę opakowania jogurtu naturalnego, dodaj dwie łyżki majonezu, przełóż czosnek i dopraw pieprzem oraz solą. Gdy wymieszasz składniki, dodaj na wierzch posiekany koperek. I gotowe!
    Przepis można modyfikować według własnych potrzeb. Niektórzy zamiast jogurtu naturalnego używają jogurtu greckiego. Jako zamiennik sprawdzi się także jogurt o obniżonej zawartości tłuszczu – co jest dobrym rozwiązaniem, biorąc pod uwagę, że do naszego sosu dodajemy majonez.

    Sos czosnkowy – z czym jeść?

    Domowy sos czosnkowy sprawdzi się jako dodatek do pieczonych i smażonych ryb. Ale sprawdzi się nie tylko od święta, bo doskonale smakuje także z gotowanymi na parze zielonymi warzywami takimi jak brokuły czy cukinia.