Wielkanocna babka z nietypowym składnikiem. W życiu byś nie pomyślała, że można go dodać do ciasta!
- Wielkanoc w Polsce majonezem stoi - kto sobie wyobraża bez niego jajka na twardo czy faszerowane albo tradycyjną sałatkę jarzynową?
- Moja przyjaciółka nie wyobraża sobie też bez majonezu wielkanocnej babki. Gdy pierwszy raz o tym usłyszałam, popukałam się w czoło.
- Okazało się, że to najlepszy przepis na babkę wielkanocną, jaki testowałam. Babka majonezowa jest puszysta, wilgotna i nie da się jej skończyć na jednym kawałku.
Babka wielkanocna z majonezem
Babka wielkanocna to jeden z tradycyjnych przysmaków na Wielkanoc, których nie może zabraknąć na moim stole. Wszyscy się nią zajadają, mimo tego że nikt nie przepada za suchymi ciastami bez kremów czy nasączenia. Ten przepis na babkę jest jednak wyjątkowy – jak na Wielkanoc przystało, trzeba do ciasta dodać majonez, czyli jeden z głównych składników potraw wielkanocnych.
Majonez do ciasta? Zanim powiecie, że zwariowałam, pomyślcie, co z ciastem może zrobić majonez. To przecież w podstawowej wersji tylko żółtka jaj i olej, które i tak często dodajemy do ciast. Majonez dodany do ciasta na babkę wielkanocną, sprawi, że ciasto będzie wyjątkowo wilgotne, puszyste, miękkie. Przepis na babkę majonezową jest też banalnie prosty i szybki – możesz ją spokojnie przygotować z kilkulatkiem.
No i można ją przygotować nawet kilka dni przed świętami – świetnie przechowuje się w folii spożywczej lub torebce foliowej. Wypróbuj przepis na najlepszą wilgotną babkę wielkanocną z majonezem, nigdy więcej nie przygotujesz jej inaczej.
Babka majonezowa na Wielkanoc – przepis
Do przygotowania wielkanocnej babki z dodatkiem majonezu, będziesz potrzebowała składników, które są w temperaturze pokojowej, warto więc wszystko wyjąć z lodówki ok. 2 godziny przed pieczeniem. By zrobić babkę, przygotuj:
- 4 żółtka
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklankę mąki
- 3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 5-6 łyżek majonezu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie: ulubiony aromat, np. cytrynowy
Do miski wlej białka i zacznij je ubijać ze szczyptą soli. Gdy masa zacznie się robić gęsta i sztywna, zacznij do niej dodawać po łyżce cukru i każdą dobrze ubij, zanim nasypiesz następną. To trochę tak jak z ubijaniem białek na bezę – kryształki cukru muszą być dokładnie rozpuszczone. Gdy dodasz cały cukier, nadal ubijając, dodawaj pojedynczo żółtka. Następnie dodawaj po łyżce majonezu, a później zapach do ciasta.
Wyłącz mikser i do masy przesiej przez sito obie mąki i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj całość delikatnie – najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto można upiec w blaszce wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą – może to być tradycyjna forma do babki, podłużna keksówka, a można też zrobić ciasto w foremce na muffinki (wtedy jedną babeczkę możesz włożyć do koszyczka wielkanocnego).
Piecz ciasto w 180 stopniach przez 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i wystudź ciasto. Jeśli chcesz je podać za kilka dni, przechowuj je "na sucho". Jeśli od razu je podajesz, zrób na wierzch lukier albo polewę z serka kanapkowego.