
Reklama.
Przepis na domowy majonez
Składniki:Jajka należy sparzyć wrzątkiem i oddzielić białko od żółtka, które wlewamy do blendera. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki i zaczynamy je miksować na wysokich obrotach urządzenia przez kilka minut. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji przechowujemy majonez w lodówce.
Warto zaznaczyć, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli chcemy nadać majonezowi ostry posmak wybierzmy ostrzejszą musztardę – to ona w dużej mierze wpływa na smak domowego majonezu. Możemy też dodać przyprawy takie jak czosnek czy szczypta dobroczynnej kurkumy, która przy okazji nada majonezowi bardziej żółtego koloru.
Majonez się zwarzył
Bardzo częstym problemem podczas przygotowywania domowego majonezu jest jego zwarzenie. Może tak się zdarzyć z wielu powodów, a jednym z nich jest duża różnica w temperaturze poszczególnych składników.Zwarzonego majonezu nie musimy wyrzucać – jednym ze sposobów na uratowanie go jest dodanie łyżeczki wrzątku i ponowne blendowanie. Jeśli zajdzie taka potrzeba, po chwili możemy zwiększyć ilość gorącej wody.
Może cię zainteresować: Tego jeszcze nigdy nie dodałaś do jajecznicy. Wyjdzie kremowa, doprawiona i pyszna