Najlepsze i najtańsze witaminy znajdziesz na swoim parapecie. Hodowla kiełków w domu krok po kroku

Marta Lewandowska
29 marca 2022, 13:32 • 1 minuta czytania
Wiosna zachęca nas do przyjrzenia się jadłospisom. Chcemy jeść świeżo, kolorowo, zdrowo i rozsądnie. Nie ma w tym nic dziwnego. Po pierwsze nasz zmęczony zimą organizm upomina się o zmiany i witaminy, a po drugie psychicznie chcemy poczuć nowy początek, również na talerzu. Świetnie sprawdzą się tu kiełki, które wyhodujesz na kuchennym parapecie.
Kiełki w domu to doskonały sposób na wzbogacenie wiosennej diety. Fot. 123RF
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Kilka słów o kiełkach

Najczęściej, szczególnie w okresie Wielkanocy, jadamy kiełki rzeżuchy. Warto po nie sięgać przez cały rok, zwłaszcza jeśli chcemy wzmocnić włosy i paznokcie. W sklepach znajdziesz mnóstwo najróżniejszych kiełków. 


W plastikowych opakowaniach są dostępne kiełki rzodkiewki, słonecznika, brokułu, fasoli mung, jarmużu, koniczyny czy mieszanki w stylu stir fry. Warto sięgnąć po każde, bo znajdziemy w nich mnóstwo witamin i mikroelementów.

Kiełki to nic innego jak młoda postać rośliny, w której mamy skoncentrowane składniki odżywcze. Do tego wcale nie trzeba ich kupować, bo można je z łatwością wyhodować samodzielnie. Bez specjalnych nakładów finansowych i ogrodu. Do tego wczesną wiosną są znacznie rozsądniejszym wyborem niż nowalijki.

Jak wyhodować kiełki w domu (bez kiełkownicy)

1. Zacznijmy od nasion. W sklepie ogrodniczym wyraźnie zaznacz, że chcesz nasiona na kiełki. Jest to o tyle istotne, że ich osłonki nie są pokryte substancjami chemicznymi, które mają za zadanie odstraszać szkodniki, czy nawozem, który miałby przyspieszyć ich wzrost w glebie. Inaczej mówiąc, musisz mieć czyste ekologiczne nasionka przeznaczone właśnie do hodowli kiełków.

2. Dodatkowo potrzebujesz słoika, spodeczeka oraz kawałka jałowej gazy, jak do opatrunków i gumki recepturki. Koniec listy zakupów. Specjalistyczna kiełkownica wcale nie jest ci potrzebna.

3. Do słoika o pojemności 200 ml wsyp ok. łyżki nasion kiełków, zalej je wodą do połowy wysokości naczynia, zabezpiecz gazą i odstaw na kuchennym blacie na noc (min. 6 godzin). Po tym czasie odcedź nasiona i ponownie napełnij słoiczek, delikatnie opłucz, kręcąc słoiczkiem i znów odlej.

4. Ustaw słoik gazą do dołu na spodku pod skosem, aby nadmiar wody wyciekał. Najlepszym miejscem będzie umiarkowanie słoneczny parapet. Południowa strona może mieć zbyt wiele słońca, ale wschodnia, lub zachodnia będzie w sam raz. 

5. Czynność płukania i wylewania wody ze słoiczka powtarzaj minimum dwa razy dziennie. Nasionka nie powinny być całkowicie suche, ale też trzeba pilnować, aby nie zbierał się nadmiar śluzu, który powoduje ich pleśnienie. W zależności od gatunku kiełkami własnej hodowli można się cieszyć już po 3-7 dniach.

Wszystkie kiełki można też hodować, jak rzeżuchę na podkładzie ligniny, wacików czy papierowego ręcznika, jednak wówczas warto pamiętać o ich częstym, delikatnym zraszaniu.

Do czego używać kiełków

W zasadzie do wszystkiego. Od kanapek, sałatek, przez dekoracje zup, jako dodatki do serka wiejskiego czy wiosennego koktajlu, a nawet deseru. Do tych ostatnich doskonale sprawdzają się np. kiełki buraka, które są słodkie, chrupiecie i doskonale komponują się np. z truskawkami czy rabarbarem. 

Czytaj także: https://mamadu.pl/159376,domowy-szczypiorek-zrob-samodzielnie-hodowle-szczypioru-przepis