Krem z pomidorów na białym talerzu. Talerz na drewnianej desce.
Krem ze świeżych pomidorów to smak, do którego wracamy w każde lato. Fot. Zywicielka.pl
Reklama.
Na targowiskach bez trudu można dostać piękne pomidory z polskich upraw. Jeśli kupujesz większą ilość, żeby poleżały, wybieraj te nie całkiem dojrzałe, jednak na krem powinny być czerwone i mięsiste, będą się łatwiej obierać, a zupa będzie znacznie smaczniejsza. Przepis od chefa kuchni Józka Pojaska to gwarancja najlepszego wykorzystania pomidorów.

Składniki na krem ze świeżych pomidorów

  • 5-6 mocno dojrzałych, bardzo czerwonych pomidorów
  • 1/4 kostki masła, ewentualnie 4 łyżki oliwy
  • cebula
  • bulion warzywny, rosół lub sok pomidorowy
  • słodka papryka w proszku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki miodu
  • dwie łyżki płatków migdałów do dekoracji

  • Jak zrobić krem ze świeżych pomidorów

    Pomidory, delikatnie natnij w dolnej części i ułóż w misce. Zalej wrzątkiem i zostaw na trzy minuty, po tym czasie skórka powinna zacząć schodzić, odjej wodę i obierz pomidory. Można pominąć ten etap, jednak wtedy konieczne będzie przetarcie zupy przez sito.
    Z pomidorów usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę. Poszatkuj cebulę. W garnku z grubym dnem rozpuść masło lub podgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij. Na zeszkloną cebulę dodaj pokrojone w kostkę pomidory, kiedy zaczną się rozpadać.
    Zalej litrem domowego bulionu, można też dodać marchewkę z rosołu, krem z pomidorów będzie jeszcze słodszy i gładszy. Jeśli nie masz bulionu, wlej około 700 ml soku pomidorowego i 300 ml wrzątku.
    Wsyp dwie czubate łyżeczki słodkiej papryki. Może być wędzona, nada kremowi z pomidorów ciekawy posmak. Dodaj posiekaną bazylię i miód i dużą szczyptę czarnego pieprzu. Kiedy całość się zagotuje, wyłącz palnik i zmiksuj.
    logo
    Krem z pomidorów z miodem i prażonymi migdałami to uczta dla zmysłów. Fot. Zywicielka.pl
    Na koniec można przetrzeć zupę przez drobne sito, jednak jeśli pomidory zostały obrane i pozbawione ziarenek, nie jest to konieczne.
    Na suchej patelni upraż 2 łyżki płatków migdałów na garnirunek (dekorację), świetne będą wyglądały (i pasowały smakiem) kiełki rzodkiewki. Józek poleca także dekorację w postaci drobno posiekanych pomidorów i listków bazylii z samego czubka rośliny.
    Ta kremowa zupa ze świeżych pomidorów jest idealna na rodzinny obiad. Zachwyca delikatnością i głębią smaku.