Na targowiskach bez trudu można dostać piękne pomidory z polskich upraw. Jeśli kupujesz większą ilość, żeby poleżały, wybieraj te nie całkiem dojrzałe, jednak na krem powinny być czerwone i mięsiste, będą się łatwiej obierać, a zupa będzie znacznie smaczniejsza. Przepis od chefa kuchni Józka Pojaska to gwarancja najlepszego wykorzystania pomidorów.
Składniki na krem ze świeżych pomidorów
5-6 mocno dojrzałych, bardzo czerwonych pomidorów
1/4 kostki masła, ewentualnie 4 łyżki oliwy
cebula
bulion warzywny, rosół lub sok pomidorowy
słodka papryka w proszku
kilka listków świeżej bazylii
sól
pieprz
4 łyżki miodu
dwie łyżki płatków migdałów do dekoracji
Jak zrobić krem ze świeżych pomidorów
Pomidory, delikatnie natnij w dolnej części i ułóż w misce. Zalej wrzątkiem i zostaw na trzy minuty, po tym czasie skórka powinna zacząć schodzić, odjej wodę i obierz pomidory. Można pominąć ten etap, jednak wtedy konieczne będzie przetarcie zupy przez sito.